1 milion de români și-ar putea pierde locul de muncă pe fondul recesiunii conduse de Covid-19

Peste un milion de locuri de munca (din aproximativ 5 milioane de angajați din țară) sunt expuse riscului pe fondul crizei economice determinate de virusul Covid-19, potrivit unei analize realizate de firma de consultanță locală Frames.

România va intra în recesiune „dacă nu vor fi luate măsuri urgente”, potrivit surselor.

Mai mult, zeci de mii de companii și freelanceri si-au orpit activitatea ca urmare a crizei Covid-19, care afectează deja în mod semnificativ România.

„Autoritățile trebuie să intervină pentru a salva afacerile românești, în special micro-întreprinderi și freelanceri în domenii precum servicii, turism, transport, comerț, evenimente, HORECA, care traversează momente dificile. Au nevoie de ajutor urgent, în special în domeniul impozitării ”, se arată în raport.

Conform surselor, firmele mici sunt expuse riscului în special datorită gradului mare de îndatorare. „95% dintre companiile românești sunt micro-întreprinderi cu 1-3 angajați și nu au resurse financiare pentru a depăși această perioadă. Dacă statul nu îi ajută cu credite fiscale, cei mai mulți dintre ei își vor bloca activitatea și peste 1 milion de angajați vor fi afectați. Unele au fost deja trimise în concediu fara plată. Va urma șomajul tehnic și concedierile ”, spune Adrian Negrescu, manager Frames.

La 31 ianuarie 2020, peste 1,3 milioane de companii și freelanceri (reprezentând 72% din totalul companiilor din țară) erau active în economia românească. Dintre acestea, microîntreprinderile au cel mai mare grad de îndatorare, respectiv 99% (ponderea datoriei totale din totalul activelor), fiind singurul sector care are o capitalizare negativă și are cea mai mare marjă de profit negativ și anume -4,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline