4 Motive ca să izolați pardoseala locuinței
Majoritatea locuințelor nu au pardoseala izolată, mai ales cele mai vechi. Nu este o practică la fel de întâlnită precum izolarea exterioară a locuințelor cu polistiren, de exemplu.
Totuși, izolarea pardoselii poate aduce foarte multe beneficii – de la confort și economii financiare, până la protejarea parchetului împotriva condensului.
Iată 4 motive pentru care merită să luați în considerare acest pas:
1. Confort sporit – în casă se răcește mai greu iarna
Principalul beneficiu al unei pardoseli izolate se simte cel mai bine când iarna nu e nevoie de ciorapi groși sau șlapi pentru a umbla prin casă.
Dacă izolația este însoțită și de un sistem de încălzire în pardoseală, atunci puteți sta fără griji chiar și când cei mici zburdă desculți pe parchet și pe gresie.
În cazul în care sub încăpere există un beci, se evită condensul, mucegaiul și nu e afectată temperatura optimă a beciului. De exemplu, dacă în beci sunt depozitate sticle de vin sau legume, temperatura constantă e foarte importantă.
2. Economii la factura de încălzire
Deoarece mai puțină căldură se pierde prin pardoseală, efectele se simt și în cantitatea de energie consumată cu încălzirea. Automat, facturile sunt mai mici. Acesta nu e un beneficiu de neglijat în vremuri de incertitudine economică.
De asemenea, în zonele de munte și depresiuni, unde temperaturile sunt mult mai scăzute decât în zona de câmpie, economiile pot fi substanțiale.
3. Nu apare condensul pe gresie, mai ales în bucătărie sau la intrarea în spații
Deoarece fundația este făcută din beton, tinde natural să fie tot timpul rece. Venind în contact cu căldura din interior, dacă pardoseala nu este izolată se formează automat condensul.
Dacă în cazul gresiei condensul creează mai degrabă disconfort, în cazul parchetului poate duce la pagube semnificative. Acesta se poate umfla sau umple de mucegai, înlocuirea fiind foarte costisitoare.
În cazul intrării în spații (la ușa de la intrare de exemplu), condensul poate apărea deoarece acolo sunt cele mai frecvente punți termice. Există un risc ridicat de igrasie, mucegai și picuri de apă pe jos.
Soluția este, desigur, intervenția pentru o izolare pardoseala bine făcută.
4. Se menține o temperatură constantă și iarna, și vara
Nu în ultimul rând, temperatura din interiorul unei locuințe bine izolate nu are fluctuații foarte mari între anotimpuri. Acest lucru e valabil și când vorbim de temperatura pe timp de zi și cea pe timp de noapte.
Asta creează o stare plăcută locatarilor și poate avea inclusiv beneficii asupra sănătății, mai ales în cazul celor mici sau vârstnicilor, care sunt mai sensibili la schimbările bruște de temperatură.
Alte 3 sfaturi pentru izolarea pardoselii
Atunci când alegeți materialul pentru izolarea pardoselii e bine să știți că printre opțiuni se află izolațiile termoreflective semirigide precum isolair thermo și polistirenul extrudat. Acestea respectă următoarele criterii – cel al dimensiunii reduse și cel al izolării corespunzătoare fără condensație.
În al doilea rând dimensiunea acestora e bine să fie redusă (câțiva centimetri), pentru a nu ridica prea mult parchetul sau gresia. Acest aspect e important mai ales în cadrul renovărilor, unde nu a fost alocat spațiu suplimentar din proiectul de construcție.
De asemenea, înainte de aplicarea oricărui fel de izolație se recomandă aplicarea unui strat impermeabil de amorsă bituminoasă, care oprește urcarea umezelii spre straturile de izolație.
În concluzie există numeroase motive pentru care merită să luați în considerare izolarea pardoselii.