5 Motive pentru care este bine să îți duci copilul de mic la petreceri

Foarte mulți părinți au rețineri atunci când vine vorba despre a introduce copilul in colectivitate sau a-l duce la evenimente festive. Indiferent că este vorba despre o petrecere la grădiniță, una aniversară cu copii sau chiar o petrecere pentru adulți, psihologii recomandă ca micuții să fie cât mai implicați, chiar de la o vârstă fragedă. Uite care sunt cele mai importante 5 motive pentru care este bine să duci copilul la petreceri încă de mic:

Îi este cultivat simțul comunității

Conform psihologului elvețian Abraham Maslow, una din cele mai mari nevoi ale oricărui om este cea de apartenență. Participând la o aniversare, sau la orice fel de petrecere, copilul simte că aparține, că este parte din comunitate și își definește cu succes teritoriul.

Petrecerile ajută copiii să dezvolte sentimente de semnificație și sens

Ritualurile unice și practicile ce subliniază cele mai importante momente ale vieții noastre (cum ar fi nunțile, aniversările, onomasticile, botezurile) servesc unui scop extrem de important. Participând la ritualuri, purtând haine deosebite, copiii experimentează și înțeleg sentimentul de semnificație. Mai mult, ei ajung să aprecieze gesturile mici și își dezvoltă sinapsele cerebrale responsabile de creativitate.

Formează amintiri valoroase

Mintea umană tinde să reitereze ocazional acele amintiri care au o valoare emoțională deosebită. Chiar dacă uneori sunt prea mici pentru a-și aminti intelectual un anumit moment, creierul emoțional știe cum s-a simțit. Din acest motiv, trăirea cât mai precoce a unui set vast de emoții pozitive face viitorul adult să se adapteze mai ușor la stările noi, să reacționeze bine în comunitate și să se integreze cu succes.

Adaugă o doză de distracție și entuziasm vieții

Cu toate că micuților le este benefică rutina pentru a se dezvolta armonios și a învăța, totuși, evenimentele speciale care apar ocazional au rolul de a-i ajuta să își depășească limitele, să se distreze și să se bucure la maxim de viață. Chiar dacă ei sunt veseli și curioși mereu, petrecerile reușesc să adauge un plus de entuziasm. În plus, copiii sunt entuziasmați și de ținutele speciale pe care au ocazia să le poarte în aceste momente unice. Există rochii pentru fetițe care le oferă acestora ocazia de a se simți ca niște adevărate prințese. Prin prisma acestora învață eleganța, frumosul și chiar comicul situației (pentru că de multe ori ceea ce pentru un adult reprezintă o ținută sobră și elegantă, pentru copil reprezintă o ocazie de a se distra și mai mult, ceva frumos dar „caraghios”). 

Ajută copiii să își definească locul în cercul vieții

Atunci când comemorăm anumite ocazii speciale, ce facem de fapt este să ne conectăm la partea noastră umană, fizică și, la un anumit nivel, comună. Repetăm istorii, intrăm într-un cerc atemporal existențial, pătrundem cu adevărat în spirit. În momentul unei petreceri grijile cotidiene dispar, și totul se reduce la „aici și acum”. Tocmai această stare este atât de benefică micuților pentru a învăța să trăiască în prezent, conștienți și de bucuriile vieții, de frumusețea și magia clipei.

În final, nu trebuie ignorat faptul că fiecare copil este unic și învață în ritmul său. A venit pe lume cu un scop, dar își va împlini acest scop trăind în comunitate. Astfel, conectarea timpurile la realitatea exterioară nu poate fi altfel decât benefică.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline