Alăptarea: ce ai voie și ce nu ai voie să faci

Pentru un plus de sănătate a bebelușului tău, este recomandat să acorzi o atenție sporită planului alimentar zilnic. 

Nou născutul trebuie hrănit cu un lapte matern ce îi asigura toate necesitățile nutriționale, pentru a se dezvolta în mod armonios. Din acest punct de vedere, alimentația mamei nu trebuie în nici un fel neglijată.

Dacă adopți o dietă săracă în calorii, aceasta poate afecta în mod negativ atât calitatea și cantitatea de lapte. În timpul alaptatului, mamele au nevoie de un plus de energie iar o dietă echilibrată, le oferă surplusul de care au nevoie.

Iată ce ar trebui să faci în perioada alăptării :

Ia vitamine sub formă de suplimente alimentare

Uneori este mai dificil să asimilezi toți nutrienții necesari printr-un regim alimentar, de aceea este indicat să suplinești cu vitamina C, Omega 3 și calciu.

Vitamina C protejează celulele și ajută la asimilarea fierului în corp. Aceasta întărește organismul și te împiedică să resimți atât de mult oboseala zilnică, care poate fi copleșitoare uneori. Dacă ai un deficit de vitamina C, este indicat să iei 120 de miligrame pe zi, pentru doza optimă.

Omega 3 ajută la dezvoltarea vederii și stimulează funcțiile cognitive ale bebelușului. Acest nutrient este absolut esențial pentru sănătatea sugarului. Dacă nu ai o dietă bogată în omega 3 poți să apelezi la suplimente alimentare.

Fierul este foarte important, cu precădere în primul an de viață, deoarece  facilitează oxigenarea corpului și ajută la stimularea celulelor roșii.

 Foarte mulți copii se nasc cu deficiențe de fier, de aceea este indicat să iei suplimente în timpul alăptării. Acesta este momentul cel mai potrivit pentru a introduce în dietă cât mai multe produse bogate în fier.

Consumă cât mai multe fructe și legume

Pentru ca organismul tău să asimileze toate mineralele și toți nutrienții de care are nevoie consumă fructe proaspete și legume verzi. Acestea stimulează lactația și îți oferă doza de energie de care ai nevoie zilnic.

Din planul tău alimentar nu trebuie să lipsească salata, spanacul, pătrunjelul, andivele și fasolea verde care conțin o mulțime de vitamine. Morcovii sunt la fel de importanți, pentru că sunt extrem de bogați în carbohidrați și întăresc imunitatea. 

De asemenea, vinetele sunt ideale pentru bună dezvoltare a copilului pentru că au conţinut foarte ridicat de apă și sprijină dezvoltarea sistemului nervos al micuțului. Mănâncă pepene galben, piersici, banane și caise pentru ca sunt foarte nutritive.

Consumă pește, carne de pui sau de curcan și cereale integrale

Datorită aportului de Omega 3 peștele are efecte pozitive asupra lactației. Carnea de pui și de curcan conțin proteine și calorii esențiale dezvoltării armonioase. Cerealele sunt bogate în carbohidrați și au un nivel mare de antioxidanți. 

Pentru a afla mai multe despre lucrurile recomandate și cele interzise în timpul sarcinii,  află mai multe de la Doctor Cristina Căliman pe Riviere.ro

Iată ce nu ar trebui să faci în momentul alăptării :

  • evită consumul de tutun și alcool, deoarece tulbură somnul bebelușului, reduce producția de lapte și îi afectează grav dezvoltarea
  • limitează consumul de dulciuri, pentru că nu-ți fac bine
  • nu ține dietă pentru slăbire deoarece ai nevoie de aproximativ 2500 de calorii pe zi.
  • nu trebuie să eviți alimentele bogate în carbohidrați, pentru că ai nevoie de mai multă energie.
  • nu elimina sursele principale de proteine, cum ar fi produsele lactate și ouăle.
  • nu lua niciun medicament fără recomandare medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *