Analiza preturilor locuintelor. Cum s-au modificat acestea?

Deja exista in Romania un oras in care preturile apartamentelor le-au depasit pe cele de dinaintea crizei economice. Ramane de vazut daca, incepand din 2020, vor continua scumpirile si in restul tarii sau daca dimpotriva, piata se va prabusi din nou. Pana acum, nici macar analistii cu experienta in finante si imobiliare n-au cazut de acord asupra unui scenariu.

In 2008, preturile apartamentelor din Romania au ajuns la cel mai ridicat nivel din perioada post-decembrista. Tara noastra era prinsa intr-o bula imobiliara si totul era mai scump decat ar fi trebuit.

Spre exemplu, un apartament modest cu 2 camere si suprafata de 55 de metri patrati ajungea sa coste, in medie, aproape 120.000 de euro in Bucuresti, peste 70.000 de euro in Cluj-Napoca si peste 55.000 de euro in orase cu putere economica mai mica, asa cum sunt Galati si Braila.

Odata cu instalarea recesiunii, preturile s-au prabusit. Doar pe parcursul anului 2009, preturile au scazut cu peste o treime si au continuat apoi sa se micsoreze, in anii urmatori. Asa se face ca, in anii 2014 – 2015, romanii isi puteau cumpara un apartament cu 4 camere la pretul pe care l-ar fi platit, in 2008, pentru o garsoniera, relateaza imobiliare-braila.ro si anunt-simplu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline