Asociația HoReCa din România așteaptă venituri mai mici cu 80%, angajarea până la sfârșitul anului

Asociația de companii din industria ospitalității din România (HORA) estimează că până la 2,4 miliarde de euro, respectiv 80% din cifra de afaceri totală a industriei proiectată pentru acest an (3 miliarde de euro), se va pierde din cauza epidemiei COVID-19.

În plus, aproximativ 320.000 din cei 400.000 de angajați din acest sector și-ar putea pierde locul de muncă, a avertizat HORA.

Aceasta este, totuși, o extrapolare la întregul an a evoluțiilor observate în ultima săptămână, de aceea este mai degrabă „scenariul cel mai rău.

Organizația a efectuat un sondaj între 341 de companii membre, concluziile fiind că vânzările lor au scăzut cu 80% în ultima săptămână, iar peste 85% dintre acestea vor suspenda operațiunile și vor trebui să trimită acasă peste 28.000 de angajați.

În acest context, HORA a solicitat autorităților să prezinte o serie de măsuri imediate, aplicate tuturor companiilor din această industrie. Asociația dorește ca statul să acopere prestațiile pentru angajații trimiși în „șomaj tehnic” (75% din salariile lor). De asemenea, solicită statului să plătească rapid TVA-ul datorat firmelor.

De asemenea, HORA spune că companiile de ospitalitate au nevoie de rambursarea creditelor amânate și de împrumuturile garantate de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *