De unde ştii că alternatorul tău are nevoie de reparaţii?
Sunt multe teorii care dau vina pe alternatoare atunci când maşina nu funcţionează, iar cauzele sunt de fapt altele şi de aceea specialiştii explică mai multe în acest sens, astfel încât să fie clar pentru conducătorii auto când alternatorul este problema şi când nu.
Recondiționarea alternatoarelor este o soluție potrivită în anumite situații, însă va trebui să respecți recomandările specialiștilor din service și să apelezi la servicii de bună calitate pentru a evita surprizele neplăcute generate de un alternator care se strică rapid, imediat după intervenție.
Defecțiunile legate de alternator au un avantaj: la modelele echipate cu un alternator tradițional, acestea sunt relativ ușor de diagnosticat. Prin urmare, vom arăta cele mai evidente trei simptome care apar în majoritatea cazurilor în care defecțiunea este cauzată de alternator.
Martorul aferent alternatorului este aprins
În primul rând, trebuie specificat faptul că alternatorul este responsabil pentru alimentarea tuturor sistemelor electrice ale mașinii atunci când motorul funcționează. Dacă motorul este oprit, alternatorul nu se rotește și, prin urmare, singura sursă de energie este bateria, care este responsabilă pentru pornirea motorului atunci când pornim și furnizează curent în sistemele electrice dacă motorul este oprit. În plus, dacă alternatorul nu este capabil să genereze suficient curent pentru accesorii atunci când motorul funcționează, bateria se ocupă și de acest curent.
Prin urmare, când motorul este oprit și pornim, vom vedea că se aprinde becul roșu al bateriei. Asta ne spune că bateria alimentează toate sistemele electrice ale mașinii în acel moment. În momentul în care motorul pornește, lumina se stinge, deoarece bateria nu mai este necesară, iar bateria este lăsată pur și simplu să închidă circuitul electric și să permită circulația electricității.
Dacă, la un moment dat și cu motorul pornit, vedem că lumina bateriei se aprinde, sistemul electric foloseşte bateria. Cu excepția mașinilor foarte vechi sau a celor care au instalate sisteme nestandardizate și care au un consum ridicat (o grilă pentru faruri auxiliară, un sistem stereo foarte puternic …), este practic imposibil ca alternatorul să nu fie capabil să genereze suficient curent pentru a alimenta toate sistemele din mașină , chiar dacă le conectăm pe toate în același timp.
Prin urmare, dacă vedem că martorul pentru baterie se aprinde cu motorul pornit, este foarte probabil ca alternatorul să aibă probleme. Trebuie să mergem la un service auto pentru a fi verificat și, cel mai probabil, va trebui reparat sau înlocuit. Costul? Variază foarte mult în funcție de mașină și dacă poate fi reparat sau nu.
Citeste si cand se schimba uleiul la cutia de viteze »
Ferește-te de vârfurile de tensiune
Uneori, când sunt conectate sisteme de consum ridicat, cum ar fi lumini sau aer condiționat, putem observa o ușoară fluctuație a turației motorului. De obicei este normal. Cu toate acestea, dacă ,martorul bateriei se aprinde, chiar foarte slab și pentru o clipă, alternatorul trebuie verificat, deoarece poate fi o indicație clară că va eșua în scurt timp. În ceea ce privește datele privind costurile reparațiilor, ne putem referi la punctul anterior.
Auzi centura învârtindu-se?
Alternatorul este antrenat de motor prin cureaua de accesorii. Dacă aceasta se desface sau se află în stare proastă, se poate mişca de la locul său, determinând alternatorul să nu se încarce corect. În aceste cazuri, putem vedea martorul aprins, dar cel mai frecvent este să auzim zgomot din compartimentul motorului, cum ar fi scârțâituri (frecvente în special în condiții de frig). Dacă se întâmplă asta, alternatorul nu va trebui înlocuit, dar centura va trebui înlocuită, într-un service specializat.
O altă posibilă problemă este că rulmentul fuliei alternatorului este deteriorat, lucru care va face, de asemenea, alternatorul să nu se rotească corect și, prin urmare, să nu poată încărca bateria așa cum ar trebui. În mod normal, poate fi înlocuit și nu este foarte scump.
Pe de altă parte, reține că, dacă centura se rupe sau cade, alternatorul se va opri din încărcare și vei avea energie electrică doar până când bateria se va epuiza. Din acest motiv, este esențial să schimbi cureaua atunci când este indicat în manualul de utilizare al mașinii dvs.
Un voltmetru îţi poate fi de ajutor
Voltmetrul este un dispozitiv care măsoară încărcarea bateriei, iar costul său este foarte mic. Un multimetru este, de asemenea, util, deoarece una dintre funcțiile pe care le include este cea a voltmetrului.
Odată ce îl ai, este suficient să măsori tensiunea dintre cele două terminale ale bateriei pentru a verifica modul în care se încarcă. Cu motorul oprit, este normal că o baterie în stare bună să aibă cel puțin 12,6 volți. Cu motorul pornit, dacă repeţi operația, vei vedea că această valoare crește. Dacă alternatorul se încarcă corect, citirea normală este între 13,8 și 14,4 volți.