Deșeurile aduse ilegal din Marea Britanie în România ar putea provoca poluarea ridicată la București

Nivelurile maxime de poluare înregistrate recent la București ar putea fi cauzate de companii care ard ilegal deșeuri importate ilegal din Regatul Unit, a declarat ministrul României pentru mediu, Costel Alexe, într-un comunicat.

Aerul din București a fost puternic poluat cu particule (PM10 și PM2.5) la sfârșitul săptămânii trecute, conform măsurătorilor de la stațiile publice și private de monitorizare a aerului. Stația situată lângă Lacul Morii, în centrul-vestul Bucureștiului, a înregistrat concentrații de particule poluante de până la zece ori mai mari decât limita admisă.

Marți dimineață, autoritățile au mers să verifice companiile din București și zonele din jur care colectează și gestionează deșeurile, despre care suspectează că sunt implicate în poluarea masivă din București.

Ministrul Costel Alexe a declarat că fumul gros și particulele periculoase pentru sănătate proveneau din arderea gunoiului importat ilegal din Marea Britanie de mai multe companii. El a explicat că, în ultimele săptămâni, 25 de containere de deșeuri din Marea Britanie, câte 20 de tone fiecare, au intrat în România prin Portul Constanța. Aceste containere par să transporte mărfuri de uz casnic, atunci când, de fapt, conțin deșeuri care sunt preluate de la Constanța către companii din Afumați și alte localități din București și arse, potrivit oficialului.

„Abia ieri am trimis 7 containere înapoi în Marea Britanie. Acolo costă 400 de lire sterline pentru a elimina o tonă de deșeuri, în timp ce în România costă 30-40 de euro ”, a declarat Costel Alexe.

Toate companiile care sunt autorizate să ardă deșeurile în București și în împrejurimi sunt controlate de autorități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *