Înalta Curte a României respinge cazul represiunii de la București din 1990 (Mineriada)

Înalta Curte a României a respins obiecțiile la hotărârea sa anterioară din mai 2019 și a returnat procurorilor militari dosarul de acuzare legat de atrocitățile comise de autoritățile române în perioada 12-13 iunie 1990.

Evenimentele violente au culminat cu intervenția minerilor împotriva protestelor opoziției din centrul Bucureștiului, presupus organizată de fostul președinte Ion Iliescu pentru a acoperi acțiunile forțelor de ordine împotriva manifestării pașnice.

Procurorii militari susțin că în 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au decis să lanseze un atac violent împotriva protestatarilor din Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara (lustrația comuniștilor – inclusiv apoi președinte Ion Iliescu). Forțele Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, serviciilor de informații (SRI), precum și peste 10.000 de mineri și alți lucrători din mai multe zone ale țării au fost implicați ilegal în acest atac.

Atacul a fost efectuat în dimineața zilei de 13 iunie 1990. Patru persoane au murit și alte 1.388 au fost rănite. Mai mult, 1.250 de persoane au fost private de dreptul fundamental la libertate din motive politice, potrivit procurorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline