Istoria unuia dintre cele mai celebre obiecte descoperite din greșeală
Ruleta este în prezent o modalitate prin care mulți oameni aleg să se distreze, însă acest aparat a fost inventat din greșeală în urmă cu câteva secole. Invenția ruletei îi aparține matematicianului Blaise Pascal, care încercă să demonstreze mișcarea perpetuă.
Dornic să-și completeze colecția de descoperiri, Blaise Pascal a lucrat mult timp pentru a demonstra mișcarea perpetuă. Nu a reușit acest lucru, dar invenția sa a dus la apariția unui joc de noroc spectaculos, care a înregistrat o ascensiune spectaculoasă în special în ultimii ani. Dacă în anii de început mesele erau foarte mari și foarte grele, ulterior au fost create unele mai mici, strălucitoare și mecanizate.
Apoi, pe măsură ce dezvoltările tehnologice au evoluat, au apărut și cazinouri cu ruleta live. Prin intermediul unei conexiuni la Internet, oamenii se pot distra oricând și oriunde s-ar afla, prin intermediul telefonului, tabletei sau de pe desktop sau laptop. Mai mult, apariția acestor cazinouri online a făcut ca jocul de ruletă să fie accesibil mai multor oameni, având în vedere că și mizele sunt mai mici decât în cazinourile terestre.
FOTO RULETA AICI
Istoria ruletei a început anii 1700
Totul a pornit însă în anii 1700, când Blaise Pascal a făcut această invenție din greșeală. Până când oamenii și-au dat seama că aceasta poate fi o sursă de distracție nu a mai fost mult, mai ales că a coincis cu apariția primelor cazinouri din lume.
În momentele de început, ruleta era diferită față de cea pe care o știm în zilele noastre. Avea un 0 roșu și un 00 negru. Iar jucătorii mizau pe o culoare, iar dacă bila se oprea pe ea pariul era pierdut. Au trecut câteva decenii până când a fost introdus 0 de culoare verde.
Popularitatea ei era în creștere, ceea ce nu era pe placul tuturor. Drept urmare, regele francez Louis al XV-lea a solicitat interzicerea ei. Iar Napoleon Bonaparte a decis ulterior ca ruleta să poată fi jucată doar în cazinourile din interiorul palatului regal. Și nemții au îndrăgit ruleta, iar cazinourile din Bad Homburg, Baden-Baden și Wiesbaden erau populare în secolul al XIX-lea, până în 1860, când jocurile de noroc au fost interzise.
Americanii au descoperit ruleta în secolul al XIX-lea
În SUA, jocul de ruletă a ajuns destul de târziu, în secolul al XIX-lea. Chiar și americanii l-au plăcut din prima, deși și aici forma era diferită. Spre exemplu, în unele cazinouri erau numere de la 1 la 28, un 0, un 00 și un vultur american. Acesta din urmă era perceput ca fiind simbolul libertății americane, deși era o modalitate prin care casa își majora veniturile. Cu trecerea anilor a fost însă eliminat, ceea ce a făcut ca șansele jucătorilor să crească din punct de vedere matematic.
Americanii știau că mulți oameni încearcă să „păcălească” ruleta, motiv pentru care roata era amplasată deasupra mesei. Nu puțini au fost cei care au încercat să fenteze regulile și au încercat să creeze dispozitive prin care să direcționeze bila spre anumit număr.
Istoria consemnează însă și un om despre care se spune că „a învins ruleta”. Este vorba despre un profesor de medicină pe nume Richard Jarecki, care a descoperit o metodă în vremurile în care ruleta nu era mecanizată, așa cum se întâmplă în zilele noastre.
El a sesizat că roțile scumpe ale ruletei aveau o durată de viață destul de lunga și, din cauza uzurii, era mai probabil ca bila să se oprească pe anumite numere. După ce a studiat pentru o perioadă lungă de timp probabilitatea de a se opri pe anumite numere, el a câștigat peste 625 de mii de lire sterline, echivalentul a peste 6.7 milioane de lire sterline în banii din zilele noastre.