Reperele orașului vechi București: Teatrul Național – cea mai prestigioasă scenă dramatică a României și un adevărat simbol cultural

Considerată una dintre cele mai prestigioase instituții de teatru din România, Teatrul Național I.L Caragiale (TNB) a supraviețuit multor schimbări în ultimul timp, din cauza diverselor evenimente istorice care au avut loc în secolul trecut.

Lucrările de construcție au început în 1848 după planul arhitectului vienez, A. Hefft. Inițial, teatrul avea numele de Mare Teatru, acela în 1852 când a avut loc inaugurarea, iar mai târziu, în 1875, a devenit Teatrul Național din București. Costache Caragiale a fost primul regizor al teatrului. A fost unchiul celebrului dramaturg român Ion Luca Caragiale, al cărui nume a fost dat Teatrului Național la un secol după inaugurare.

Clădirea de teatru baroc de pe Calea Victoriei a fost considerată un reper al vieții culturale din București până în august 1944, când teatrul a fost bombardat de aviația germană în timpul unei misiuni din cel de-al Doilea Război Mondial, care avea ca scop distrugerea Palatului de telefonie („Palatul Telefoanelor”). ), o clădire vecină.

După bombardarea care a distrus clădirea de pe Calea Victoriei, teatrul și-a continuat activitatea în alte săli din apropiere numite Comedia (Majestic), Studio în Piața Amzei, săli de festivități ale liceelor Sfântul Sava și Matei Basarab și Cercul Militar („Cercul Militar” ”) Clădire.

Forma de pălărie a clădirii, care amintea multora de „pălăria lui Caragiale”, a fost motivul pentru care fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a solicitat remodelarea clădirii în 1978, după incendiul care a distrus marea sală. Cererea lui pentru o formă clasică i-a obligat pe arhitecții să proiecteze o carcasă care să acopere pălăria. Odată ce au urmat noile modificări, a fost construită o nouă sală: Sala Amfiteatru.

După Revoluție, multe voci au cerut revenirea la forma sa inițială. Iar ideea a venit în 2002, după ce un studiu seismic a arătat că structura rezistenței a fost slăbită de „locuința” adăugată de Ceaușescu. Teatrul avea nevoie de consolidare.

Și uite așa, Teatrul Național din București a fost din nou renovat și consolidat începând cu 2011. În urma acestor lucrări, fațada TNB a revenit la forma sa inițială – cea anterioară lucrărilor de remodelare a erei comuniste – și numărul sălilor a crescut la șapte, inclusiv o sală în aer liber. Mai mult, Sala Mare și-a recăpătat forma inițială, loja oficială comandată de Nicolae Ceaușescu a fost scoasă din plan.

Noul Teatru Național a fost inaugurat în noiembrie 2014, iar primul spectacol a fost pus în scenă câteva luni mai târziu, în aprilie 2015.

Teatrul Național a fost și va rămâne un adevărat simbol cultural de importanță națională, o instituție culturală care a contribuit la formarea a numeroase generații de actori de-a lungul anilor.

Teatrul are un amfiteatru în aer liber pe acoperiș și este deschis publicului din mai până în septembrie. Locul găzduiește o varietate de spectacole, de la teatru și dans la concerte de jazz, rock sau folk, proiecții de filme sau întâlniri cu artiști.

De asemenea, Teatrul Național organizează tururi ghidate în interiorul teatrului prin noile spații, biletele pot fi găsite atât online, cât și la Agenția de Bilete, în holul Marii Săli.

I.L. Teatrul Național Caragiale este situat în centrul Bucureștiului, în Piața Universității, la o scurtă plimbare de Hotelul Cismigiu. Cea mai apropiată stație de metrou este Piața Universității, iar autobuzele care au stații din apropiere sunt 137. 336. 601. 381. Autobuzul expres 783 se oprește și în Piața Universității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *