Restaurantul Medieval din parcul Oraselul Copiilor a fost demolat de Primaria sectorului 4.
Acesta este un imobil aflat in mijlocul Parcului iar acolo locuiau si proprietarii.
Daniel Baluta, primar al sectorului 4 a sspus ca aces imobil a fost constuit ilegal dar acesta a fost contrazis de Nicusor Dan. Potrivit acestuia exista un proces pe rolcare inca nu sa finalizat intre proprietari si Primarie.
Povestea Restaurantului Medieval a inceput acum foarte mult timp de pe vremea primarului Cristian Piedone. El a dat o autorizatie de recompartimentare interioara, inchiderea terasei si extindere iar rezultatul a fost o cladire de 378 mp.
A fost eliberata dispoziția de demolare pentru imobil. Proprietarii au cerut în instanță suspendarea dispoziției, iar pe 28 februarie 2020 Tribunalul București a respins cererea.
Dupa recurs proprietarii aveau termen pe 4 Mai.
După cum instanța ne-a spus în prima sentință, această construcție este una ilegală dintr-un motiv simplu, domeniul public nu se poate vinde, nimeni nu poate fi proprietar pe domeniul public, pentru că de la un chioșc de 81 de mp, într-o manieră absolut incredibilă, această construcție a crescut exponențial având aproape 300 de mp.
Ca atare, nu am făcut altceva decât să implementăm decizia instanței. Modul în care s-a construit a fost unul în afara legii, ați văzut că inclusiv vegetația de lângă a fost afectată de această extindere, și ca atare, așa cum este firesc, terenul trebuie readus în circuitul spațiilor verzi ale parcului.
Din anul 2016, contractul de închiriere cu Sectorul 4 a expirat și este foarte important ca nuanță juridică, nicio construcție ridicată pe domeniul public nu este definitivă.
Orice construcție ridicată în baza unui contract de închiriere pe perioadă determinată, în mod evident, după cum legea spune, este o construcție provizorie.
Faptul că în autorizația de construire din 2013 nu scrie că autorizația de construire este provizorie, probabil a fost o omisiune. Instanța a clarificat acest lucru, important este că legea spune că nimic din ce se construiește pe domeniul public nu este definitiv.
Departamentul Juridic al Primăriei a considerat că trebuie să implementăm în regim de urgență această dispoziție a instanței și să demolăm construcția”, a explicat Băluță .
Nicușor Dan întrebă de ce doar anumite terase din parc sunt demolate.
”Au fost mai multe astfel de demolări în Orășelul Copiilor. Mai multe hotărâri definitive ale instanțelor au constatat că dispozițiile de demolare au fost nelegale.
Există mai multe dosare penale pe rolul Parchetului în care se cercetează de ce o parte din proprietățile din Orășelul Copiilor sunt demolate (fără o prealabilă despăgubire) iar altele sunt extinse”, se mai arată în comunicat.
Aceasta nu este prima operațiune de demolare din parc. Am avut un hotel construit ilegal în interiorul parcului, pe care l-am demolat, o situație identică cu aceasta, un chioșc de înghețată de 8 mp care s-a transformat într-o construcție de peste 300 mp, l-am demolat. Aceasta este a treia speță și rând pe rând vom continua să readucem în normalitate toate situațiile de genul acesta.
Vă pot asigura de următorul lucru, absolut toate construcțiile care au probleme de genul acesta, sunt construite ilegal, sunt extinse ilegal, vor avea aceeași soartă. Cu certitudine nu dorim să mai dăm autorizații de construire pentru terase în incinta Orășelului Copiilor, și nici nu am dat până în acest moment”, a declarat Daniel Băluță.