[STUDIU] – Tu știi ce dezinfectanți se folosesc la școala copilului tău?

ASOCIAȚIA PRO CONSUMATORI (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), a analizat 20 de mărci de dezinfectanți de mâini. Studiul face parte din Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor “Tu știi ce dezinfectanți se folosesc la școala copilului tău?” Scopul acestei campanii este de a atrage atenţia consumatorilor cu privire la ce trebuie să ştie în legătură cu cel mai folosit produs de protecţie a sănătăţii în această perioadă – dezinfectantul de mâini. Un alt aspect la fel de important căruia îi acordăm o atenţie deosebită în cadrul acestei campanii este monitorizarea modului în care instituţiile statului cu atribuţii pe zona de protecţie a sănătăţii îşi îndeplinesc atribuţiile prevăzute în legislaţia în baza căreia funcţionează, în școlile din învățământul preuniversitar. În perioada 21-23 septembrie am solicitat unui număr de 15 primării, 15 direcții județene de sănătate publică și 15 școli informații în legătură cu conformitatea dezinfectanților utilizați pe perioada stării de alertă în incinta acelor unități de învățământ. Informațiile furnizate de aceste instituții vor face obiectul unei analize de specialitate și vor fi prezentate opiniei publice peste câteva zile. Toate aceste eforturi duse în direcția corectării abuzurilor din învățământul preuniversitar sunt acțiuni ale consorțiului asociativ „Mişcarea civică pentru o şcoală normală” format din Asociația Pro Consumatori, Alianța Părinților și Asociaţia Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, Asociația Civică pentru Viață.

Cele 90 de studii realizate de APC în ultimii 5 ani au scos în evidenţă încărcătura chimică ridicată a multor produse alimentare şi nealimentare. Copiii şi femeile însărcinate reprezintă categoriile de consumatori cele mai expuse şi vulnerabile la substanţele chimice din produsele destinate satisfacerii nevoilor de bază.

Pentru a avea o imagine apropiată de adevăr în legătură cu șansele cetățeanului de rând cu privire la potențialul său de a determina autoritățile să ia în seamă petițiile sale, fie chiar și în cazul când petițiile indică situații de risc pentru cei mulți, este instructiv să evocăm cazul unui cetățean european care a depus o petiție, în anul 2006, la Comisia de petiții a Parlamentului European atrăgând atenția asupra efectelor dăunătoare ale produselor cosmetice care conțin nanoparticule. În răspunsul trimis petentului în anul următor, Comisia a arătat că „autorităţile publice se reţin de la soluţionarea aspectelor de risc ale nanotehnologiei în produsele cosmetice, ca urmare a presiunii exercitate de lobby-ul industrial şi financiar.“

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea studiului s-a avut în vedere identificarea substanțelor chimice din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății. Din cele 74 de substanțe chimice folosite la fabricarea dezinfectanților de mâini prezentăm mai jos toxicitatea substanțelor chimice folosite frecvent în acest tip de produs.

Parfumurile sintetice (fragrance) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. Experții din Danemarca au identificat următoarele substanțe aromatizante care pot provoca alergii: Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Coumarin, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene și  Linalool. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.

Citeste intreaga stire pe https://www.apc-romania.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *