Tipuri de orteze genunchi și orteze gleznă (sfaturi și recomandări)

Sunt foarte multe persoane care se confruntă cu diverse probleme la nivelul genunchilor și al gleznelor, pentru că sunt articulații complexe și folosite în timpul majorității activităților fizice. În foarte multe dintre situații, problemele de acest fel afectează persoane care au înaintat în vârstă; cu toate acestea, statisticile arată că sunt din ce în ce mai multe persoane tinere care se confruntă cu astfel de neplăceri.

Atât pentru a le preveni cât și pentru a le trata, puteți opta pentru o gama largă de orteze. Înainte de a achiziționa un produs sau altul, ideal este să mergeți la un consult de specialitate în urma căruia să aflați cu certitudine diagnosticul și măsurile care se impun în cazul dumneavoastră, evitând astfel posibilele complicații.

În situația în care trebuie să căutați orteze pentru genunchi, este bine să știți că acestea pot să aibă diverse dimensiuni și forme diferite – în funcție de necesitățile pacientului. Sunt niște dispozitive medicale fabricate din materiale de foarte bună calitate, pentru că trebuie să asigure susținerea necesară sportivilor, persoanelor care se confruntă cu dureri la nivelul genunchilor, celor care au suferit accidentări și celor care au trecut printr-o intervenție chirurgicală și se află în perioada de recuperare.

În cazul în care aveți nevoie de orteze pentru glezna (glezniere), asigurați-vă că produsul pe care îl alegeți oferă suportul necesar și un plus de confort. O orteză de calitate pentru glezna trebuie să aibă capacitatea de a îmbunătăți circulația sângelui și de a preveni recurentă instabilitate a gleznei, aceste produse fiin ideale pentru persoanele care au suferit entorse mai puțîn severe.

Când se recomandă purtarea unei orteze pentru genunchi?

Atunci când orteza pentru genunchi este aleasă în funcție de recomandările unui specialist, și dacă este purtată conform instrucțiunilor acestuia, procesul de vindecare a leziunilor de la nivelul genunchiului durează mai puțin timp. Având în vedere că materialele din care sunt fabricate aceste orteze sunt unele de calitate superioară, produsul nu se va deteriora cu ușurință nici pentru că îl folosiți prea mult și nici pentru că îl curățați prea des. Purtarea ortezelor de genunchi se recomandă pentru a diminua din presiunea resimțită și pentru susținerea eficientă a ligamentelor pe tot parcursul perioadei de recuperare.

Medicul specialist va poate sugera purtarea unei orteze pentru genunchi și în situația în care ați remarcat o senzație de disconfort la nivelul acestor articulații, precum și dacă s-a instalat durerea. Un alt moment în care poate fi indicat să purtați o orteză pentru genunchi este acela în care medicul stabilește că articulația trebuie să fie imobilizată pentru o anumită perioadă de timp. De asemenea, după încheierea perioadei de recuperare după accidentare sau operație, medicul vă poate recomanda să purtați un alt tip de orteză pentru genunchi – în vederea creșterii posibilităților de mișcare a genunchiului și pentru a preveni alte eventuale traumatisme. Trebuie să luați în calcul și faptul că genunchiul se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, și mai ales dacă depășiți o greutate corporală normală.

Tipuri de orteze pentru genunchi

În urmă investigațiilor medicale și a stabilirii diagnosticului, specialistul vă poate recomanda o orteză care să fie potrivită pentru tipul de afectare a genunchiului dumneavoastră. Aceste orteze pot să fie fixe, pot avea un suport special sau pot să fie elastice. Alte orteze pentru genunchi pot să fie reglabile, fabricate din neopren sau din bumbac, unele având deschidere pe rotulă sau niște balamale pivotante. Toate aceste dispozitive medicale au rolul de a proteja eficient articulația genunchiului atunci când faceți sport sau când desfășurați activități care o solicită intens.

În ce situații este necesar să folosiți o orteză pentru glezna?

Cel mai adesea, ortezele pentru glezna (gleznierele) sunt recomandate pacienților cu afecțiuni și tumefieri articulare, în caz de artroză, artrită, inflamații post – traumatice sau rezultate în urmă unei intervenții chirurgicale. De asemenea, orteze pentru glezna se recomandă și persoanelor care au suferit leziuni de ligament și celor care sunt în perioada de recuperare de după scoaterea ghipsului. Ortezele pentru gleznă sunt ideale și în caz de accidentare în timpul practicării de activități sportive, precum și pentru a preveni luxatiile comune. Senzația de durere este redusă datorită bunei fixări și a compresiei pe care o asigură orteza pentru gleznă, iar pielea poate să respire și procesul de recuperare este mai rapid.

Umflarea gleznelor nu trebuie să fie neapărat privită ca o afecțiune, pentru că se poate ca această să se producă din cauza că mergeți prea mult pe jos sau pentru că stați foarte mult timp în picioare. Ar trebui totuși să vă îngrijorați în cazul în care gleznele rămân umflate și după suficientă odihnă și repaus. Trebuie să luați în calcul și faptul că există un efect gravitațional asupra lichidelor din corpul uman, ceea ce face că la nivelul gleznelor să se poată acumula lichid – mai ales la pacienții cu afecțiuni venoase profunde la nivelul membrelor inferioare.

Tipuri de orteze pentru glezna

În funcție de tipul și de gradul de afectare a gleznei la fiecare pacient în parte, medicul poate să recomande folosirea unei orteze din neopren pentru activități sportive, a uneia cu suport peroneal, a uneia fixe sau a uneia mobile. Există și alternativă unor orteze de glezna cu ațele metalice, a uneia cu pad din silicon sau a uneia special concepută pentru susținerea gleznei și a tibiei. Aceste modele oferă un grad sporit de stabilitate pentru articulație, având o formă anatomică ce contribuie și la confortul pacientului în timpul purtării zilnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *