Cele mai frecvente 5 mituri despre bătrânețe

Se spune că nici un tânăr nu se poate imagina bătrân și nu poate prevedea cum va fi această perioadă din viață. Însă mulți dintre cei care se consideră tineri fac presupuneri despre ce înseamnă a îmbătrâni și mai ales despre modul cum viața lor va fi afectată la bătrânețe, în mod eronat. 

Iată care sunt cele mai frecvente 5 mituri despre bătrânețe și care este de fapt realitatea din perspectiva Institutelor pentru persoane vârstnice.

  1. Nu mai am nevoie de mult somn.

Omul are nevoie de aceleași ore de somn indiferent de perioada de viață la care de află. O medie recomandată este între 7 și 9 ore în fiecare noapte. 

Cu toate că anumite persoane în vârstă pot întâmpina o dificultate în a dormi, asta nu înseamnă că somnul nu este la fel de important ca în viața de adult tânăr  

Somnul este un proces prin care corpul se reface, te menține sănătos și mai ales, îmbunătățește starea de sănătate mentală. 

  1. Voi suferi de demență. 

Demența nu este o caracteristică generală a bătrâneții și nici o parte normală din acest proces. Chiar dacă riscul este mult mai crescut pe măsură ce te apropii de perioada de senior, acesta nu este o regulă clară că se va întâmpla. 

Există oameni care au ajuns la vârsta de 90 de ani și nu au semnalat prezența acestei boli. Faptul că uiți să ajungi la o întâlnire sau unde ai pus un anume lucru, este semnul unei uitări tipice ușoare iar acesta este un semn frecvent dar normal al îmbătrânirii. 

Doar în cazuri de pierdere a memoriei dese sau mai grave, este necesar să se facă controale medicale. 

  1. Nu mai am capacitatea de a învăța lucruri noi. 

Nimic mai neadevărat! Indiferent de vârstă, abilitatea creierului tău de a învăța lucruri noi este activă. Poți crea momente și amintiri noi și chiar crește performanța în a deprinde noi abilități. 

Prin învățare și studiu se îmbunătățesc abilitățile cognitive și memoria. În același timp conexiunile sociale care se formează într-un azil de batrani in Timisoara și bucuria activităților din cadrul unei comunități îți va menține creierul activ și în același timp îți va stimula sănătatea creierului. 

  1. Trebuie să evit exercițiile fizice pentru a nu face mai mult rău afecțiunilor de care sufăr.

Ai putea crede că pe măsură ce trece timpul, exercițiul fizic ți-ar putea cauza mai mult rău decât bine, în special dacă suferi de vreo afecțiune anume. Însă atunci când ești activ ai mult mai multe beneficii decât atunci când ești inactiv complet. 

De cele mai multe ori, inactivitatea este cauza principală în a face lucrurile pe cont propriu, mult mai des, decât vârsta în sine. În aproape orice afecțiune se recomandă mișcare, cât de ușoară. 

  1. Osteoporoza se face doar de către femei. 

Este adevărat că bărbați au o densitate osoasă mult mai mare decât femeile și o predispoziție mai scăzută la osteoporoză. Cu toate acestea 1 din 5 bărbați se confruntă cu aceasta. Între 65 și 75 de ani, atât femeile cât și bărbații pierd în același ritm din masa osoasă, din cauza lipsei de calciu sau a vitaminei D, exerciții fizice insuficiente, nivelul scăzut de testosteron, consumul de alcool sau medicamente sau fumatul excesiv. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *