Metode prin care poți preveni consumul de droguri pentru copilul tău

Consumul de droguri în rândul tinerilor a luat amploare în anul 2022 iar statisticile oferite de rapoartele europene par a fi cel puțin îngrijorătoare. 

Unul dintre rapoartele făcute public de către Agenția Națională Antidrog în acest an, a demonstrat faptul că în 2022 consumul de droguri s-a dublat în România față de anul 2019, datorită faptului că tinerii au din ce în ce mai ușor acces la aceste substanțe dar și pentru că nu se simt înțeleși, sunt stresați datorită școlii, sarcinilor pe care le au de îndeplinit, așteptărilor din partea părinților sau a profesorilor dar și pentru că își doresc să se integreze în grupurile din care fac parte cu o mai mare ușurință. 

În cazul în care suspectezi că adolescentul tău consumă anumite substanțe datorită unui comportament anormal precum iritabilitate crescută sau a unor semne fizice precum ochi roșii, scădere sau creștere în greutate sau pupile dilatate, apelează la teste antidrog pentru a depista rapid un consum de droguri. 

Prevenția este secretul 

Datorită faptului că tinerii se simt atrași de droguri din varii motive, s-ar putea să nu reușești să îl oprești din timp pe copilul tău să consume astfel de substanțe dacă nu știi cum să previi acest comportament.

Astfel că tot ce poți face pentru a te asigura că acesta va refuza consumul, atunci când va fi pus în fața unei astfel de substanțe este să previi dinainte un eventual răspuns afirmativ. 

Iată ce poți face pentru a nu-ți încuraja copilul să consume droguri.

Cel mai atrăgător motiv pentru care tinerii aleg să apeleze la droguri este pentru a evada din lumea în care nu se simt înțeleși, iubiți, apreciați sau încurajați. 

Tinerii care trec prin presiuni foarte mari din partea părinților sau profesorilor sunt mult mai predispuși la consumul de droguri dar și cei care au o stimă de sine scăzută și nu simt că se pot integra în anturajele lor. 

Arată-i că îl înțelegi, apreciezi și susții

Un prim lucru pe care îl poți face este să îi arăți puiului tău că îi ești alături în fiecare zi, că îl înțelegi și mai ales că știi prin ce trece. 

Încurajează-l să îți povestească prin ce trece la școală, cu colegii, în dragoste și găsiți soluții împreună. 

Mai mult decât atât, nu uita să îl apreciezi pentru a-i crește stima de sine și încrederea, fapt ce îl va ajuta să reziste tentației de a apela la droguri chiar și atunci când îi vor fi oferite.  

Află ce activități obișnuiește să practice și cine îi sunt prietenii

Cel mai adesea tinerii sunt ușor de influențat în cadrul anumitor activități dubioase sau atunci când sunt în preajma altor tineri care au obiceiuri mai puțin sănătoase. 

Așadar, asigură-te că afli care sunt activitățile lui preferate și oferă-i șansa de a le face cât mai des posibil pentru a nu apela la acele activități ce îl pot împinge înspre consumul de substanțe interzise. 

Mai mult decât atât, alege să îi cunoști prietenii cu care obișnuiește să își petreacă timpul și scoate-l imediat de sub influența acestora, pentru a nu se simți presat de a fi la fel ca ei, doar pentru a fi acceptat în acel anturaj. 

Comunică cu el cât mai des posibil 

Comunicarea este esențială în perioada adolescenței. 

Acum puiul tău trece prin foarte multe schimbări și are nevoie să fie înțeles dar și să i se ofere soluții la problemele lui. În cazul în care nu le primește va găsi o cale prin care să rezolve cu ușurință toate aceste probleme, refugiindu-se în droguri. 

Ia-ți timp și devino prietenul copilului tău, încurajează-l să îți povestească orice și arată-i că ești alături de el și nu împotriva lui. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *