Despre post, între tradiție și actualitate

Ce este postul? 

Este o perioadă de abstinență de la anumite mâncăruri sau obiceiuri în scopul de curățire, purificare trupească, sufletească și spirituală. 

Postul poate să fie un interval arbitrar ales de persoană, cu scopul de a-și simplifica obiceiurile alimentare, sau de a renunța la anumite obiceiuri dăunătoare. Acordând mai puțin timp sau atenție “plăcerilor” trupului se înțelege ca mintea se poate concentra la ceea ce considera important. 

Cum ar fi autodisciplina, rugăciunea sau meditația. 

Posturile sunt recomandate și de nutriționiști. 

Conduse în mod profesional, cu alegerea corectă a alimentelor, pentru a asigura diversitate nutrițională, dar și diminuarea cantităților pentru a elimina excesele, sunt cure sănătoase de echilibrare a organismului. 

Postul, de asemenea este o practică religioasă, bine cunoscută la noi în țara, mai ales în perioadele mai extinse cum ar fi postul Paștelui sau postul Crăciunului. În acest interval, în așezările rurale sau în orașele mai mici se observă o tendință generală de a se respecta anumite practici ale postului, atât alimentar cât și social. 

Pornind de la conceptul postului creștin ortodox în care se impune renunțarea la alimentele din surse animale, industria alimentară a văzut o oportunitate de câștig din asta oferind pe piața o diversitate foarte mare de așa numite “alimente de post” 

Să nu uităm însă, care este scopul postului, și să nu înțelegem greșit această perioadă. Lipsa proteinei animale din alimentație cere puțină disciplină și adaptarea la un nou regim în care să mănânci corect și nu în exces. Cu o alimentație bazată pe multe produse de panificație, paste, cartofi, zacuscă, pateuri vegetale, sau crenvurști vegetali bogați în aditivi alimentari, nu faci decât să încarci organismul și ești departe de scopul propus. 

Tot acest exces de alimente bogate în calorii, care conțin gluten sau au indice glicemic crescut vor dezechilibra nutritional organismul și vor duce în mod obligatoriu la un surplus de greutate.

Pe de altă parte, există și o alta categorie de persoane, care din teama de a nu greși recurg la o alimentație insuficientă, săracă în nutrienți ceea ce duce la o slăbire incorectă, anemie, carențe și de asemenea dezechilibre în organism. 

6 Pași simplii și corecți în timpul postului 

  1. Verifică motivația personală și asumă-ți un angajament că vei respecta intervalul de post propus. Cu o motivație corectă și puternică nu vei renunța și nu vei face abateri de la scopul tău.
  2. Acceptă ideea că în acest interval vei consuma mai multă apă decât de obicei. Celulele noastre se bucură când primesc apă. Și este binecunoscut faptul că de multe ori confundăm senzația de sete cu foamea și mâncăm atunci când de fapt ar trebui să bem apă. Într-o perioadă de post, ai liber la apă
  3. Pregătește o listă cu alimentele pe care le vei mânca. Alege sănătos și echilibrat, din toate grupele alimentare. Și, nu uita, există proteine vegetale! 
  4. Propune-ți zilnic să faci mișcare în aer liber. Mișcarea asociată cu un consum normal de apă contribuie la curățarea sistemului limfatic. 
  5. Fii recunoscator pentru hrana pe care o mănânci și crede că este suficientă și scopul ei este să hrănească, să regenereze și să curețe organismul ! 
  6. Folosește suplimente nutritive de cea mai bună calitate pentru a completa carențele alimentare posibile. 

Trecerea la un stil de viață mai sănătos nu este ușoară dar merită cu prisosință efortul. Mai ales când această trecere se face printr-o etapă intermediară, numită post sau detoxifiere. 

Pentru că în această perioadă avem nevoie de un program de alimentație echilibrat, sănătos dar și simplu de efectuat, îți propun programul Clean 9! 

Programul de detoxifiere Clean 9

Programul de detoxifiere Clean 9 în a cărei compoziție există Forever Lite Ultra (vanilie/ciocolată) care conține o sursă bogată de proteine și fibre din surse vegetale (soia nemodificată genetic, provenind din culturi organice). 

De asemenea conține și suplimentul alimentar Forever Fiber – cu 5 grame de fibre solubile/plic, fără gluten. 

După această resetare a organismului îți va fi mult mai ușor să schimbi și să simplifici regimul alimentar, bazat pe mai multe fibre, proteine vegetale și un stil de viață mai sănătos.

“ Postul ne inspiră către gânduri mărețe și ne face să îmbrățișăm înalte idealuri ale credinței, dar ar trebui să ne amintească și de lucrurile aparent mărunte: un pahar de apă pentru cel însetat, o vizită făcută celui bolnav, o haină dăruită celui dezbrăcat, o masă pentru cel înfometat, un cuvânt bun pentru cei aflați la necaz.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *