Teama de abandon se trateaza in sedintele de psihoterapie

Teama de abandon este una dintre cele mai comune si mai periculoase frici. Nu este recunoscuta in mod oficial ca fiind o fobie, insa teama de abandon este un fenomen complex, greu de inteles fara o expertiza medicala. 

Ea poate sa apara de la traume din trecut, de la pierderea unor capacitati emotionale si cognitive sau de la experiente sociale si de viata cu impact major asupra psihicului uman. 

Relatiile din familie, relatiile de cuplu, relatiile cu toti cei din jur, toate vor fi afectate din momentul in care apare teama de abandon. Prin intelegerea ei suntem cu un pas mai aproape de rezolvarea acestei temeri complicate.

Ce este teama de abandon?

Si totusi ce este teama de abandon? Este teama puternica ca o persoana importanta pentru tine te va parasi sau teama ca i se va putea intampla ceva rau. E o temere nerealista, dar revine mereu pana reuseste sa ne distruga din punct de vedere psihic. 

Un exemplu bun cand poate sa apara teama de abandon: partenerul iese in oras, vine tarziu, sau iesi in oras de unul singur si nu prea ai incredere in ce urmeaza sa se intample. Intervine teama, intervine nevoia de a cauta atentie din partea celuilalt, aprobari, si toate aceste temeri se transforma in teama de abandon.

Pe termen lung, teama de abandon are efecte dezastruoase asupra sanatatii mintale. Cele mai multe temeri sunt justificate intr-un fel, s-ar putea sa apara din nou teama de abandon. Un copil abandonat de parinte s-ar putea sa aiba multe astfel de episoade in viata. Teama de abandon duce inevitabil la lipsa increderii in altii. 

De aici si anxietatea, depresia, codependenta, alte probleme psihologice si psihice. Sunt si cazuri in care lipsa stimei de sine cauzata de teama de abandon poate conduce la cautarea unor relatii in viata care sa intareasca orice fel de convingeri, niste relatii nesanatoase din toate punctele de vedere.

Manifestari

Teama de abandon poate fi depistata rapid daca suntem atenti la comportamentul intr-o relatie. Cei care sufera de aceasta temere nejustificata se ataseaza rapid de oricine, au relatii de scurta durata si destul de multe intr-un timp foarte scurt, nu sunt in stare sa fie fideli, lasa partenerii de teama sa nu fie prea implicati in relatie. 

Intotdeauna incearca sa multumeasca in orice context, pe oricine, raman in relatii indiferent cat de nesanatoase sunt pentru ei, se feresc de intimitate, nu au incredere deloc in parteneri, sunt gelosi pe oricine, sunt depresivi si anxiosi. De asemenea, mai putem observa si o sensibilitatea mare la critici, un control slab al furiei si al altor sentimente puternice, se invinovatesc mereu.

O teama de abandon e o teama personalizata. Unii oameni se tem doar ca isi vor putea pierde partenerul, altii ajung sa aiba teama de abandon in relatiie cu alte tipuri de legaturi pe care le-au avut sau le au. La inceput, intr-o relatie, teama de abandon duce la nesiguranta si detasare, dupa care urmeaza faza in care apare siguranta si timpul petrecut in compania celuilalt e din ce in ce mai lung. 

Mai e si faza in care intervin tot felul de probleme si apare teama de a nu pierde relatia, incepi sa ai indoieli asupra partenerului. Si ajungi si intr-acolo incat nu mai ai incredere deloc in partener, crezi ca are pe altcineva, ca nu te mai iubeste.

Alte manifestari ale prezentei unei temeri de abandon: mesaje si telefoane in continuu doar pentru a te asigura ca partenerul nu te-a uitat, partenerii din trecut te-au caracterizat ca fiind posesiv, manipulativ, vulnerabil, ai o gelozie pe care nu o poti controla deloc.

Ajutorul de specialitate este obligatoriu si necesar

Ca si in cazul altor fobii e foarte dificil sa incerci sa ii convingi pe cei din fata ta, care sufera de teama de abandon, ca e doar o chestiune care va trece si care are nevoie de tratament de la un psihoterapeut cu experienta

Teama de abandon porneste de la experientele din copilarie, din familiile unde nu exista stabilitate, din familiile unde exista violenta domestica, probleme cu droguri si alcool, unde a avut loc un divort, unde unul dintre parinti sau ambii au decedat. 

Toate aceste traume pot fi depistate si intelese doar de catre un psihoterapeut, care va cauta cele mai bune tratamente, strategii si tehnici pentru a determina disparitia senzatiei ca te abandoneaza cineva.

De regula apartenenta la un grup, pasiunile pe care trebuie sa ti le cultivi cu regularitate s-ar putea sa te ajute la inceput, dar nu sunt suficiente. Psihoterapeutii vor aplica o combinatie de terapii specifice si te vor ajuta sa te intelegi si sa intelegi de unde a pornit teama de abandon. 

Terapia cognitiv comportamentala este cea mai folosita si presupune inlocuirea unor ganduri pesimiste care alimenteaza teama de abandon cu o gandire bazata pe optimism si pe gasirea unor mecanisme cu ajutorul carora faci fata mai usor trecerii peste teama de abandon.

Alaturi de acest tip de terapie se va utiliza si terapia dialectic comportamentala, care incorporeaza principii legate de dezvoltarea unor abilitati de relationare interpersonala, incurajeaza comunicarea si incearca sa regleze emotiile care apar, evitandu-se gandirea distructiva si comportamentele impulsive. Traumele din copilarie vor fi evaluate de catre specialist si se vor lua toata masurile necesare pentru ca impactul lor si recurenta sa fie la un nivel minim.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *