Ce cauzează senzația de balonare și gazele?
Persoanele diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale (colită ulcerativă și boală Crohn) acuză de multe ori senzație de balonare și prezența gazelor.
Există o serie de explicații pentru apariția balonării, dar cea mai des întâlnită este prezența gazelor. Acestea pot fi prinse în stomac și în intestin și pot produce balonare sau pot fi eliminate(flatulență).
Balonarea este un simptom comun și pentru sindromul de colon iritabil.
Această afecțiune este diferită de bolile inflamatorii intestinale, dar atât boala Crohn, cât și colita ulcerativă sunt însoțite de un risc mai mare de sindrom de colon iritabil.
Prin urmare, este foarte posibil ca persoanele cu boli inflamatorii intestinale să dezvolte simptome de sindrom de colon iritabil, inclusiv balonare care poate dura luni de zile.
Balonarea apare mai frecvent dacă persoana suferă de constipație cauzată de multe ori de consumul de mâncăruri foarte grase care pot întârzia golirea stomacului.
V-ar putea interesa și Campania de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.
Ce cauzează acumularea de gaze?
Este normal pentru orice persoană să aibă gaze intestinale, indiferent că suferă sau nu de o boală inflamatorie intestinală. Toți oamenii produc câțiva litri de gaze în fiecare zi în urma proceselor de digestie. Parțial, aceste gaze sunt reabsorbite în circuitul sangvin și eliminate prin respirație iar ce rămâne sunt eliminate direct din intestin.
O cauză pentru gazele intestinale în exces o reprezintă înghițirea aerului în timpul meselor sau consumul de lichide în timpul vorbirii (aerofagie). Anumite mâncăruri și băuturi (cele acidulate) pot contribui, de asemenea, la formarea și acumularea de gaze. De asemenea, fumatul poate crește cantitatea de aer pe care o înghițim. Există și persoane care înghit aer pe fond nervos.
Cantitatea mare de gaze poate apărea și din cauza bacteriilor intestinale atunci când sunt descompuse anumite mâncăruri. Mâncărurile care conțin carbohidrați complecși, de exemplu legume ca fasoleasau varza, se digeră foarte greu de către organism și sunt descompuse de către bacteriile care produc gaze. Mâncărurile care conțin sorbitol, un îndulcitor artificial, pot cauza aceleași probleme.
O absorbție scăzută a nutrienților în intestinul subțire (problemă foarte des întâlnită în boala Crohn) înseamnă că mai multă mâncare nedigerată ajunge în colon, unde bacteriile o descompun și se formează gaze în exces.
Cercetarile arată că persoanele diagnosticate cu boala Crohn a intestinului subțire au șanse mai mari să dezvolte intoleranță la lactoză față de persoanele diagnosticate cu rectocolită ulcero-hemoragică sau persoanele sănătoase.
Intoleranța la lactoză (dificultatea de a digera lactoza- un zahăr găsit în produsele lactate) poate provoca producerea de gaz. Intoleranța la lactoză este cauzată de lipsa unei enzime, lactază, care se găsește în mod normal în intestin. Acest lucru înseamnă de fapt că organismul nu mai poate descompune lactoza. În schimb, aceasta este fermentată de bacteriile producătoare de gaz din intestin.
Gazele intestinale pot afecta calitatea vieții, de aceea este bine să înțelegem motivele pentru care apar balonarea și acumulările de gaze.
Urmăriți-ne blogul pentru partea a doua a acestui articol, Cum puteți reduce gazul în excespentru a învăța câteva trucuri eficiente în a reduce cantitatea de disconfort provocată de simptomele bolilor inflamatorii intestinale.
Și nu uitați că nu sunteți singuri în lupta cu bolile inflamatorii intestinale. Colita ulcerativă și boala Crohn se pot dovedi a fi niște adversari vrednici, dar nu capitulați. Informați-vă despre ultimele opțiuni de tratament.
Sursa: https://studiiclinice.org/cauze-balonare-gaze-bolile-inflamatorii-intestinale/