Cum se fac corect fixările în beton?

Betonul este unul dintre cele mai utilizate materiale de construcții, grație proprietăților sale foarte bune și a costului foarte mic. Din acest motiv, una dintre preocupările celor care se ocupă cu amenajări interioare, cu montarea instalațiilor termice și electrice sau cu montarea mobilierului, este fixarea în beton. Fixările în beton sunt destul de simple, atâta vreme cât se alege corect modalitatea potrivită pentru proiectul dorit.

Care sunt cele mai utilizate tipuri de fixări în beton?

Fixările directe 

Sunt cele mai rapide, în condițiile în care fixarea se face dintr-o singură mișcare, fără a fi nevoie de realizarea unor găuri în prealabil. Fixările directe pot fi făcute cu mașini autonome cu tub de gaz, cu mașini pneumatice sau cu mașini cu încărcături propulsive. Mașinile autonome cu tub de gaz sunt ușor de utilizat și oferă o mobilitate maximă, însă au un cost mare al consumabilelor și au nevoie de întreținere. Mașinile pneumatice sunt ceva mai costisitoare, însă sunt compacte, nu au nevoie de consumabile scumpe și au o putere mare de impact. Mașinile cu încărcături propulsive sunt cele mai ieftine, însă au nevoie de foarte multe tipuri de consumabile.

Fixările mecanice 

Pentru aceste fixări se utilizează un șurub sau un diblu, care se introduce într-o gaură deja existentă în beton. Este o soluție rapidă și ușor de realizat, iar opțiunile de dibluri sunt numeroase.

Se poate opta pentru mai multe tipuri de dibluri:

  • dibluri din plastic expandabile, ideale pentru mediile corozive. Se montează ușor și pot fi utilizate cu mai multe tipuri de materiale suport;
  • dibluri metalice expandabile. Sunt ideale pentru fixarea tâmplăriei, a profilelor metalice sau a feroneriei. Pot fi folosite atât pentru zidărie, cât și pentru beton, au o rezistență foarte bună datorită corpului din oțel și inox și se montează rapid;
  • dibluri de tip cui. Sunt soluțiile adoptate pentru montarea plafoanelor false sau pentru fixările care urmează să țină încărcături foarte grele. Fixarea lor este directă și foarte sigură.
  • Șuruburi pentru beton. Sunt utilizate, cel mai adesea, pentru fixarea de cadre, tije sau cofraje.

Fixările chimice

Sunt similare cu fixările mecanice, doar că în loc de diblu, în gaura deja existentă se introduce un amestec chimic care poate fixa bara de armatură sau tija filetantă. Reacția chimica a amestecului face ancora să se întărească, ceea ce fixează elementul în beton.

Fixările chimice sunt destul de greu de realizat, însă sunt ideale pentru betonul de consistență slabă, fiind extrem de rezistente. 

Fiecare tip de fixare poate să fie eficient, atâta vreme cât este ales corect. Înainte de a lua o decizie asupra de tipului de fixare folosit, este bine să ții cont de zona în care se face fixarea, de distanța minimă dintre găuri și distanța față de margini sau de starea betonului. Este extrem de important să știi dacă betonul este uscat sau umed, care este temperatura lui și dacă are sau nu defecte.

Odată realizată fixarea, aceasta trebuie să fie stabilă, durabilă și sigură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline