Este prima pandemie a erei smartphone-ului – și asta înseamnă că guvernele au acces la noi modalități de urmărire a răspândirii Covid-19.

În Coreea de Sud, autoritățile au creat o aplicație care le permite să știe dacă persoanele care ar trebui să fie în carantină au încălcat regulile. În China, aplicația Alipay Health Code, creată de gigantul de comerț electronic Alibaba, permite utilizatorilor să știe dacă li se permite să plece de acasă sau să folosească transportul public. Dar, potrivit analizei New York Times, înregistrarea în aplicații poate însemna predarea datelor despre locația și identitatea dvs. la poliție.

Cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia au analizat modul în care țările folosesc tehnologia pentru a gestiona virusul.

“Aceasta este prima pandemie pe care o puteți accesa cu smartphone-ul”, ne spune prof. Mark Andrejevic. „Și, de asemenea, primul în care smartphone-urile sunt folosite pentru a urmări oamenii și a le monitoriza și pentru a le controla mișcările.”

Desigur, ceea ce de multe ori nu reușim să conștientizăm este faptul că smartphone-urile și serviciile de pe ele ne urmăresc de ani buni.

Dacă sunteți conectat la Google Maps, este posibil să aveți o înregistrare completă oriunde ați fost de ani de zile. Dacă utilizați un iPhone și vă stocați fotografiile în cloud, Apple va avea, de asemenea, o înregistrare a mișcărilor dvs. și cu cine ați interacționat.

Dar, în unele țări, guvernele au dorit de mult timp să aibă acces la acest tip de date – și acum au profitat de aceasta șansa.

În Coreea de Sud, autoritatile au mers chiar mai departe decât China în achiziționarea de informații detaliate despre mișcările oamenilor în timpul acestei crize de sănătate. Aplicația lor le spune utilizatorilor despre persoanele din apropierea lor care au fost infectate și unde au fost.

Și asta are implicații de confidențialitate – deși informațiile sunt anonimizate, este posibil să nu fie prea dificil pentru utilizatorii aplicației sau poliție să descopere exact cine se dovedește a fi la fiecare punct intermitent de pe hartă.

Sursa – https://care4it.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline