Fertilitatea la femei și bolile inflamatorii intestinale

oala Crohn și colita ulcerativă (principalele forme de boli inflamatorii intestinale) sunt de regulă diagnosticate la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. Aceasta coincide cu vârsta la care multe cupluri se gândesc să conceapă un copil.

Dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră suferiți de o boală inflamatorie intestinală și vă gândiţi să puneți bazele unei familii, este posibil să vă întrebaţi cum poate boala să vă afecteze fertilitatea. Acest material urmăreşte principalele moduri în care boala inflamatorie intestinală sau tratamentul pentru aceasta poate avea impact asupra fertilității.

Dacă sunteţi femeie…

Cum poate boala inflamatorie intestinala să vă afecteze fertilitatea?

Cercetările au demonstrat că majoritatea femeilor care au boala inactivă – fie boala Crohn sau colită ulcerativă –, nu ar trebui să întâmpine mai multe dificultăţi în a rămâne însărcinate față de femeile sănătoase.

Totuşi, unele femei la care boala este în puseu, în special cele care suferă de boala Crohn, pot avea probleme în a rămâne însărcinate, mai ales dacă greutatea lor este sub limita normală și nu se alimentează corespunzător.

Inflamația severă la nivelul intestinului subțire, aşa cum este în cazul bolii Crohn, poate uneori să interfereze cu buna funcționare a ovarelor. Un număr restrâns de studii au arătat că femeile cu boala Crohn activă pot avea un nivel mai scăzut dintr-un anumit tip de hormon asociat cu rezerva ovariană, mai ales dacă au depășit vârsta de 30 de ani. Inflamația poate lăsa, de asemenea, țesut cicatricial care poate afecta tuburile falopiene.

Anumite complicații ale bolii inflamatorii intestinale (cum sunt abcesele sau fistulele din zona anusului) vă pot face să vă pierdeți interesul pentru sex și în acest caz să vă scadă şansele de a concepe. Oboseala severă, durerea abdominală, diareea și grijile care derivă din percepţia de sine scăzută pot avea efecte similare.

Luând în considerare toate aceste lucruri, ghidurile recomandă să discutați cu medicul dumneavoastră curant înainte de a concepe și să încercaţi să găsiţi o cale de a vă controla boala înainte de a rămâne însărcinată.

Dacă reușiți să fiți în remisiune atunci când concepeți un copil, puteţi să aveţi parte de o sarcină normală, fără complicații, și să menţineţi remisiunea pe toată această perioadă. Cu toate acestea, foarte multe femei au avut parte de o sarcină lipsită de evenimente neplăcute, cu toate că au conceput într-o perioadă de puseu de boală.

Poate chirurgia să afecteze fertilitatea?

Cercetările arată că operația în urma căreia rezultă o anastomoză ileo-anală, în special în cazul pacientelor care suferă de colita ulcerativă, poate reduce fertilitatea femeilor. Acest lucru se poate datora prezenței țesutului cicatricial pe tuburile falopiene în urma operației chirurgicale.

Acest lucru are şanse mai puţine să se întâmple în cazul unei colectomii cu formare de ileostomă, varianta alternativă pentru tratamentul colitei ulcerative. Există și o serie de dovezi care indică faptul că o operaţie laparoscopică ar fi o alternativă mai bună față de chirurgia clasică, tocmai pentru a preveni lezarea tuburilor falopiene.

Oricum, orice intervenție chirurgicală la nivel pelvin, inclusiv anumite intervenții pentru tratamentul bolii Crohn sau a complicațiilor acesteia, poate afecta tuburile falopiene. Prin urmare, fie că suferiți de colită ulcerativă sau de boala Crohn și vi s-a indicat o intervenție chirurgicală, este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră curant despre intenţia de a rămâne însărcinată.

Așa cum vedeți, aveți foarte mari șanse să deveniți părinți, atâta timp cât rămâneți la curent cu ultimele informații referitoare la tratamente și intervenții în bolile inflamatorii intestinale. Discuția cu medicul dvs. curant, precum și cu specialistul gastroenterolog vă pot oferi o speranță și o ușurare în ceea ce privește fertilitatea și sarcina.

Nu numai că nu trebuie să disperați, dar aveți acum la dispoziție alternative viabile pentru a duce o viață satisfăcătoare și a vă bucura de un nou membru al familiei sănătos și fericit!

Informeaza-te!

Sursa: studiiclinice.org

Sursa foto – csid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline