Măsuri COVID-19 la Primăria Capitalei

🔺 Primarul General, Gabriela Firea, anunță că activitatea direcției de Relații cu Publicul a Primăriei Capitalei se suspendă timp de o săptămână. Cetățenii se pot adresa instituției în scris, prin e-mail sau telefon

🔺Primarul General solicită Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență luarea unor măsuri suplimentare pentru diminuarea răspândirii virusului COVID-19

🔺Mâine, 11 martie, va fi convocată o ședință de consiliu de îndată, pentru alocarea a aprox. 1 milion de euro, necesari achiziționării de aparatură medicală, costume de protecție și alte materiale sanitare destinate spitalelor, serviciului de Ambulanță, DSP și IGSU

Primarul General, Gabriela Firea: “Cazurile confirmate de coronavirus în Capitală m-au determinat să iau măsuri speciale în ceea ce privește activitatea primăriei și să propun de asemenea un set de măsuri care ar trebui să fie luate cât mai rapid, la nivel național, pentru prevenirea răspândirii acestui virus de tip nou.
Dat fiind faptul că bolnavii de COVID-19 au intrat în contact cu zeci de persoane care, la rândul lor, au avut interacțiune cu alte zeci de persoane, trebuie să acționăm împreună acum, până nu este prea târziu.
Cu toții suntem parte a acestei acțiuni și doar împreună vom reuși să stopăm sau să diminuăm epidemia: Guvern, ministere, primării, consilii locale, mediul privat, cetățeni.
Trebuie să colaborăm cu toții fie că suntem autorități centrale, autorități locale, mediu privat sau cetățeni. Este momentul să dovedim solidaritate, responsabilitate și acțiune. Nu este momentul nici să pasăm vina unul către celălalt și nici să așteptăm să facă alții ceea ce putem și noi să facem.

De mâine, activitatea direcției de Relații cu Publicul a Primăriei Capitalei, audiențele, activitatea comisiilor tehnice se suspendă timp de o săptămână.
Acest lucru nu înseamnă că Primăria Capitalei se închide pentru cetățeni, aceștia se pot adresa instituției, în scris, sau prin e-mail la adresa relatiipublice@pmb.ro, iar pentru orice informație sau sesizare, aceștia au la dispoziție telverde 0800.800.868.
Accesul vizitatorilor va fi limitat adică va fi permis doar în caz de urgență.

De asemenea, activitatea direcțiilor din Primărie se va desfășura cu jumătate din personal, începând de mâine, prin alternare, o săptămână cu o săptămână, în funcție de necesități și în funcție de specificul activității.
Inclusiv la Primăria Capitalei, avem o colegă care a fost astăzi depistată cu COVID-19. În acest moment este internată împreună cu soțul său și fiul său la Spitalul „Victor Babeș”.
Toți colegii de birou ai acestei doamne vor fi de urgență testați de DSP, iar zona unde se află respectiva direcție a fost dezinfectată cu un aparat cu nebulizare, cu un dezinfectant de nivel foarte înalt”.

Primarul General solicită măsuri suplimentare

“Având în vedere că în continuare intră în țară, inclusiv în București, zeci, sute de români din Italia, zona europeană cea mai afectată, dar și din Spania, unde este un număr mare de îmbolnăviri, propun Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență următoarele măsuri:

 1. Anunțarea suspendării cursurilor în școli, precum și închiderea creșelor și a grădinițelor până după vacanța de Paște (adică 21 aprilie) fiind cunoscut, încă de pe acum, că nu vor fi deschise școlile, cadrele didactice și conducerile unităților de învățământ se vor mobiliza pentru predarea online sau video, în funcție de posibilitățile tehnice.
  Fac apel la toți cei care sunt responsabili, ca împreună, Ministerul Educației, inspectoratele școlare, primăriile, consiliile locale, conducerile unităților de învățământ, să asigurăm suportul pentru toate unitățile de învățământ, astfel încât profesorii să poată să predea elevilor în această perioadă, pe suport online sau video.
  Este important să nu oprim educația, ci să oprim răspândirea coronavirusului.
 2. Pentru părinții sau/și rudele care vor sta acasă cu copiii, să se ia măsuri guvernamentale pentru sprijinirea angajatorilor la care aceștia lucrează, astfel încât să permită acestor salariați să lucreze, în mod legal, de acasă.
  Salut inițiativa colegilor mei din Parlament pentru modificarea Codului Muncii.
 3. În legătură cu organizarea evenimentelor, s-a anunțat în weekend anularea celor care presupun participarea a mai mult de 1.000 de persoane. S-a înțeles, astfel, că se pot organiza evenimente cu 800-900 de persoane. NU este bine. Nu este o măsură bună nici pentru actori, nici pentru personalul organizatorilor și cu atât mai mult nu este sigur pentru spectatori. PMB a suspendat toate spectacolele teatrelor și instituțiilor de spectacol administrate de Primăria Capitalei.
  De exemplu, în momentul în care s-a anunțat că vor fi interzise toate evenimentele la care participă peste 1000 de persoane, foarte mulți organizatori s-au grăbit să se adreseze DSP, inclusiv DSP Bucuresti, să solicite aprobarea de evenimente cu 800-900 de persoane. Vă spun cu toată responsabilitatea că pericolul este același. Într-o sală de teatru de 1000 de locuri, dacă vinzi 700-800 de bilete, pericolul este același. Trebuie să înțelegem că anumite pierderi financiare înregistrate acum pot fi recuperate, dar o boală netratată la timp sau un virus nestăpânit la timp sunt mult mai periculoase.

Consider că o astfel de decizie trebuie să dea și Ministerul Culturii pentru instituțiile din subordinea sa.
Nici vânzarea unui număr mai mic de bilete nu cred că este o măsură suficientă.
Rog ca și Ministerul Culturii să procedeze la fel, iar managerii instituțiilor din subordine, de exemplu Teatrul Național și Opera Națională să participe la efortul comun de prevenire a răspândirii coronavirusului. Este mult mai important să prevenim și mult mai util decât să tratam apoi un număr mare de bolnavi.

 1. Limitarea accesului vizitatorilor în instituțiile publice.

Mâine vom organiza o ședință de CGMB de îndată pentru că avem nevoie de bani pentru solicitările spitalelor din subordine, dar și din partea IGSU, Ambulanța Bucuresti-Ilfov, DSP București, atât aparate, kituri, combinezoane de protecție, măști, mănuși, tratamente. Venim în sprijinul instituțiilor noastre, dar și în sprijinul instituțiilor care sunt în subordinea Guvernului pentru că în acest moment nu trebuie să mai fie o diferență între instituții, trebuie să punem umărul în depășirea acestei situații care în acest moment nu este gravă, dar poate deveni dacă nu suntem conștienți de pericolele care ne pândesc.
Aproximativ 5 milioane lei din fondul Primăriei Capitalei vor fi aprobate mâine, sper, în CGMB, la rectificare, pentru a putea achiziționa tot ce este necesar în această perioadă, atât pentru instituțiile din subordinea PMB, cât și pentru cele din subordinea Ministerului Sănătății care ne-au solicitat ajutorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *