PROIECTUL CU FINANȚARE EUROPEANĂ, RESIFARMS, ÎȘI PROPUNE FORMAREA TEHNICIENILOR ȘI A FERMIERILOR ÎN ASIGURAREA SINEGIEI DINTRE PRACTICILE AGRICOLE ȘI PROTEJAREA BIODIVERSITĂȚII

  • Există numeroase dovezi care sprijină ideea conservării zonelor naturale în terenurile agricole întrucât acestea asigură polenizare, controlul dăunătorilor și protecție împotriva dezastrelor naturale
  • Vom furniza materiale și vom organiza sesiuni de formare pentru a le oferi fermierilor și tehnicienilor agricoli uneltele de care au nevoie.
  • Com promova colaborarea între acești actori pentru conservarea ecosistemelor prezente în terenurile agricole.

Am lansat de curând un nou proiect cu finanțare europeană: “Terenuri agricole reziliente: Promovarea educației în vederea stimulării serviciilor ecosistemice pentru terenurile agricole neproductive”. Liderul de proiect este Fundația Emys (Spania) iar partenerii de proiect sunt cinci organizații din cinci țări europene (Spania, Franța, Italia, România și Cehia), inclusive Fundația ADEPT Transilvania. Proiectul se bucură de sprijinul Comisiei Europene în cadrul programului Erasmus+.

Terenurile agricole reprezintă 40% din suprafața totală a Uniunii Europene, ceea ce conferă fermierilor statutul de principalii administratori de terenuri. Agricultura are un impact ridica asupra mediului și poate săă favorizeze sau să aducă prejudicii protejării naturii în funcție de modul în care este gestionată. În cadrul exploatațiilor agricole, o mare parte a terenurilor sunt neproductive și constau în ecosisteme precum păduri, tufărișuri, zone mlăștinoase, răzoare, iazuri sau șanțuri. Aceste zone non-productive sunt foarte importante pentru asigurarea legăturilor dintre specii, habitate și conservarea biodiversității, având totodată un rol essential în dezvoltarea adecvată a activității agricole.

Beneficiile protejării biodiversității pentru agricultură

Gestionarea adecvată a acestor păduri, zone cu tufărișuri, pajiști, răzoare, iazuri sau șanțuri contribuie în mod substanțial la îmbunătățirea polenizării, controlul natural al dăunătorilor (cu ajutorul buburuzelor, liliecilor sau a viespilor) sau protejarea împotriva curenților de aer puternici, inundații sau secete, asigurând un cadru propice pentru agricultură și conservarea naturii.

Un management adecvat al acestor zone poate genera beneficii economice pentru fermierii din România. De exemplu, păstrarea răzoarelor cu flori din terenurile arabile crește numărul prădătorilor naturali (precum viespile) a speciilor dăunătoare recoltelor (precum afidele), ceea ce se traduce, conform unor studii, în economii cu costul pesticidelor de până la 40 €/ ha/ an.

Beneficiile indirecte sunt chiar mai mari: fermierii beneficiază de plăți UE pentru fiecare hectar de teren gospodărit în mod adecvat, iar pajiștile cu o biodiversitate mare determină prețuri de vânzare mai ridicate pentru produse și venituri suplimentare generate de turiștii ce vizitează zona și susțin economia locală (prin cazare, hrană, produse locale ect.).

Fundația ADEPT a consiliat și susținut 5,000 de familii ce gestionează 25,000 de hectare de pajiști, terenuri arabile sau livezi din zona Târnava Mare în obținerea de subvenții în valoare de peste 2.5 milioane de €/an pentru (o medie de 100€/ha/an/ fermier).

Informații despre beneficiile protejării acestor ecosisteme pentru agricultură și productivitatea terenurilor agricole, dar și importanța conservării acestor zone pentru natură, sănătate și societate, încep să le fie familiare fermierilor și tehnicienilor care îi sfătuiesc. Cu toate acestea, adesea, aceștia nu dețin informațiile sau instrumentele necesare implementării acțiunilor de conservare adecvate.

Proiectul nostru

Proiectul Resifarms își propune așadar formarea fermierilor și a tehnicienilor în protejarea zonelor neproductive ale fermelor și promovarea implementării celor mai eiciente metode de conservare. Aceste obiective vor fi atinse prin crearea unui manual creat special pentru fermieri și tehnicieni care va fi pus la dipoziția publicului larg, în mod gratuit, împreună cu alte instrumente utile precum clipuri video, teste de auto-evaluare și sesiuni de formare directe, disponibile începând cu luna februarie 2021. Totodată, va promova și crearea unor proiecte de conservare noi dar și implementarea unor acțiuni de conservare cu sprijinul unor voluntari.

Proiectul își propune și schimbul de cunoștințe între organizațiile implicate în implementare, consolidarea cooperării între diferiții actori ce pot contribui la conservarea biodiversității în terenurile agricole, îmbunătățirea stării de conservare a ecosistemelor prezente în fermele din proiect și a metodelor de gospodărire a terenurilor.

Managementul terenurilor agricole

Organizațiile implicate în Resifarms oferă și consultanță gratuită celor interesați de protejarea biodiversității în terenurile agricole, prin intermediul altor proiecte deja implementate. În managementul terenurilor agricole, prin legătura create între aceste organizații și fermieri, fermierii vor implementa sisteme de gospodărire a terenurilor ce susțin conservarea unor anumite ecosisteme, sub îndrumarea organizației în ceea ce privește măsurile ce vor fi adoptate, identificând și potențiale surse de finanțare. Scopul proiectului este și de a oferi fermierilor mai multe instrumente de lucru în vederea conservării naturii pe terenurile pe care le dețin.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați site-ul: http://resifarms.eu/

Programul Erasmus+

Erasmus + (2014-2020) este un program integrat al Uniunii Europene (UE) în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului, ce oferă posibilitatea tuturor indivizilor, din orice sector educational (educație școlară, formare profesională, educație superioară și educația adulților).

Lista completă a partenerilor de proiect:

– Fundació Emys (Catalonia, Spain) – www.fundacioemys.org

– Fundatia ADEPT (Transilvania, România) – www.fundatia-adept.org

– Conservatoire des Espaces Naturels du Languedoc-Roussillon (Languedoc-Roussillon, Franța) – www.cenlr.org

– Comitato per le Oasi WWF dell’Area Fiorentina (Toscana, Italia) – www.cowaf.it

– Český Svaz Ochránců Přírody (Cehia) – www.csop.cz

– Xarxa per a la Conservació de la Natura (Catalonia, Spania) – www.xcn.cat

Imagini din cadrul proiectelor sustinute de ADEPT:

Emys Foundation- grădina de legume, gestionată pentru promovarea diferitelor tipuri de ecosisteme și în vederea efectuării unor activități de formare (Foto: Emys Foundation)

Albăstrea (Centaurea cyanus), o planta specific pentru culturile de cereal, din ce în ce mai rare datorită utilizării de ierbicide. (Foto: Guillem Bagaria – XCN)

Albină solitară polenizând o floare de căpșune. (Foto: Guillem Bagaria – XCN)

Un iaz restaurant ca parte a unui system de gestionare a terenurilor în Catalonia. (Foto: XCN)

Peisaje agricole din Catalonia. (Foto: Guillem Bagaria – XCN)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline