Rolul branturilor ortopedice în reducerea durerilor specifice platfusului

Branturile ortopedice au numeroase întrebuințări, fiind utile inclusiv persoanelor cu dureri de spate și celor cu probleme la nivelul articulației genunchiului. Specialiștii recomandă utilizarea de branțuri ortopedice și pentru ca șocurile resimțite în zona călcâiului să fie absorbite, pentru a îmbunătăți circulația sângelui sau pentru a crește nivelul de energie și capacitatea de rezistență. Datorită acestor proprietăți ale branțurilor ortopedice, performanțele persoanelor care practică diverse sporturi se pot îmbunătăți. Pe de altă parte, au și rolul de a scădea presiunea care se generează la nivelul tălpii.

Aceste produse sunt recomandate și persoanelor care au depus efort fizic intens pentru o perioadă de timp, pentru că ajută la o recuperare mai rapidă și mai eficientă. Cu alte cuvinte, în afară de ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni, persoanele cu un stil de viață foarte activ au de câștigat dacă folosesc branturi ortopedice, indiferent dacă este vorba despre efort fizic intens sau stat în picioare pentru mai multe ore consecutive.

Se poate ca medicul să vă recomande purtarea de branțuri ortopedice pentru a vă ajuta să ameliorați durerile generate de platfus, însă vă poate sugera să folosiți aceste produse și cu caracter preventiv. Pot să fie introduse în orice tip de încălțăminte, fiind suficient de elastice și de moi. Unele dintre ele pot să fie fabricate din silicon, altele cu gel, rolul lor fiind cel de a modela natural talpa și de a menține piciorul într-o poziție neutră. În afară de reducerea durerilor specifice platfusului, branțurile ortopedice și-au dovedit eficiența și în cazul persoanelor cu artrită, monturi, bursită, dureri de spate, diabet, pinteni calcaneeni, fasciita plantară sau boltă plantară înaltă.

Ce este platfusul și care sunt simptomele specifice?

Platfusul, cunoscut și sub denumirea de „picior plat”, presupune lipsa acelei „scobituri” (sau a arcadei) din talpa. Din cauza acestei condiții medicale, persoana afectată poate ajunge să resimtă disconfort și chiar dureri în zona respectivă. În situația în care nu vă confruntați cu simptome specifice, specialiștii nu recomandă începerea vreunui tratament. Dacă totuși simptomele apar și sunt deranjante, medicul vă poate sugera câteva alternative pentru a le ameliora. Poate să fie vorba despre administrarea de medicamente, despre un plan de exerciții fizice, dar și despre anumite orteze speciale.

La persoanele cu platfus, principalul simptom este reprezentat de durerea resimțită în mijlocul tălpii și care devine din ce în ce mai evidentă în timp ce persoanele respective depun efort fizic intens. În această situație, se poate și ca partea interioară a gleznei să înceapă să se umfle. Tot din cauza platfusului, durerile pot fi resimțite și la nivelul călcâielor, al genunchilor, al șoldurilor și al zonei lombare. Cu cât presiunea la nivelul articulațiilor este mai mare, cu atât durerile devin mai severe. De asemenea, durerile se pot agrava și pe fondul menținerii corpului într-o poziție incorectă.

În afară de aceste dureri, la persoanele cu platfus pot să apară dureri și la nivelul degetelor de la membrele inferioare și poate fi resimțită senzația de picioare înțepenite. Branturile ortopedice sunt recomandate de către medici persoanelor cu platfus pentru că asigura o mai bună susținere a boltei plantare, reducând în acest fel tensiunea pe care o preia corpul. Este important de înțeles faptul că branturile ortopedice nu pot să vindece pur și simplu afecțiunile care apar la nivelul membrelor inferioare, fiind nevoie și de purtarea de încălțăminte adecvată precum și de ședințe de fizioterapie.

Branțurile ortopedice și talonetele personalizate

Ortezele recomandate persoanelor cu platfus fac parte din categoria branțurilor ortopedice și sunt cunoscute sub denumirea de „talonete”. Medicul va lua decizia de a va recomandă o metodă sau altă de tratament în urmă unui consult de sepecialitate, putând chiar să sugereze și varianta unei intervenții chirurgicale – însă această situație este foarte rar întâlnită. Avem de-a face cu o problema de sănătate ce poate fi dobândită sau congenitală, de multe ori ajungându-se la ea și din cauza purtării de încălțăminte nepotrivită. La nivel global, aproximativ unul din patru oameni se confruntă cu acest tip de neplăceri – într-un stadiu mai mult sau mai puțîn avansat.

Branțurile ortopedice sunt fabricate din materiale speciale, biocompatibile, ceea ce permite că acestea să poată fi personalizate în funcție de nevoile fiecărei persoane în parte. Simptomele generate de platfus pot să fie ameliorate prin utilizarea de talonete ortopedice, care mai sunt cunoscute și sub denumirea de „susținători plantari”. Este vorba, practic, despre niște proteze care au capacitatea de a trata anumite probleme ale tălpilor, ale degetelor de la picioare, sau care pot contribui în procesul de tratament al altor afecțiuni.

În cazul în care persoanele cu platfus au și o greutate corporală prea mare, presiunea exercitată la nivelul picioarelor este una crescută iar durerile devin mai puternice. Dacă luăm în calcul că platfusul poate să apară și la persoanele cu diabet sau la femeile însărcinate, avem de-a face cu un număr mare de persoane ce pot beneficia de pe urma utilizării de branțuri ortopedice și talonete personalizate. Este important de avut în vedere faptul că există diferențe clare între branturile obișnuite, ce pot fi achiziționate din magazine care nu sunt de specialitate, și cele ortopedice, care pot să fie personalizate în funcție de nevoile pacientului la recomandarea unui medic ortoped.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *