[STUDIU] 7 din 10 copii spun că ei sau prietenii lor au fost victimele cyberbullyingului

Navigarea pe internet a copiilor poate părea, la prima vedere, ceva normal și care nu ar trebui să presupună neapărat o educație în acest sens. Până la urmă internetul este peste tot și poate fi accesat de oricine. Lucrurile se schimbă însă atunci când copiii, neinformați, sunt puși față în față cu pericolele din mediul online (viruși, cyberbullying, spam, divulgarea informațiilor personale, conținut neadecvat etc.).

La nivel global, cyberbullying-ul este una dintre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții în mediul online și care îi afectează în mod negativ. Cel mai adesea, un act de bullying online îi va umili, îi va face să își piardă încrederea în sine și să se simtă neputincioși iar în cele din urmă se poate ajunge la izolarea de ceilalți și chiar la depresie.

Conform unui sondaj efectuat de Adfaber în rândul copiilor și adolescenților din România, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, 73% dintre elevi spun că ei sau prietenii lor au fost victimele unui act de hărțuire în mediul online.

Cum recunoaștem cyberbullying-ul?

Concret, hărțuirea online constă în utilizarea tehnologiei pentru a agresa sau a umili o persoană, prin intermediul unor fotografii, materiale video sau texte cu caracter sexual, cu limbaj neadecvat, agresiv sau care conțin informații personale. Acest fenomen este cel mai des întâlnit pe rețelele de socializare populare în rândul tinerilor, dar și pe platformele de mesagerie directă, în comunitățile de gaming online și nu numai.

În astfel de situații, copiii trebuie să știe că este recomandat să discute cu adult, fie că vorbim despre un părinte, un bunic sau chiar un profesor. Îndrumarea și sfaturile primite din partea unui adult atunci când un copil este pus în fața unui act de hărțuire online, poate preveni agravarea situației și poate proteja copilul de eventualele consecințe.

Cu toate acestea, lipsa educării și informării atât a copiilor, cât și a părinților, cu privire la pericolele din mediul online, îi pune, atât pe cei mici, cât și pe adulți, în situația de a nu ști cum să reacționeze cu privire la un act de hărțuire online. Mulți dintre copii spun că aleg să nu vorbească deloc despre această situație, iar peste 45% dintre elevi spun că vor discuta această problemă mai degrabă cu un prieten decat cu un părinte.

Dacă ești părinte sau profesor, poți accesa gratuit materialele și resursele cu privire la securitatea online, pe cea mai nouă platformă de educație digitală, Eroii Intrenetului – https://beinternetawesome.withgoogle.com/ro_ro/

Autor: Ruxandra Toma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *