Băncile sunt de acord să ofere debitorilor lor perioade de grație pe fondul crizei Covid-19

Băncile din România au ajuns la un acord de extindere a ratelor către debitorii lor în contextul epidemiei Covid-19, a anunțat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), adăugând că fiecare bancă își va notifica clienții cu privire la decizie.

Cu toate acestea, fiecare bancă va decide ce categorie de debitori li se va permite să amâne plățile și pentru cât timp.

CEC Bank, deținută de stat, își va anunța debitorii cu privire la o perioadă de grație de 30 de zile, în timp ce cel mai mare creditor al țării, Banca Transilvania, a sporit deja perioada de grație pentru împrumuturile de consum acordate cu carduri de credit prin renunțarea la plățile lunare pentru lunile martie și aprilie.

ING Bank a raportat că unii dintre clienții săi au invocat probleme de mobilitate și au solicitat amânarea termenelor de plata.

Cu toate acestea, având în vedere că toate aceste renunțări și amânări sunt legate de probleme de mobilitate (debitorii nu pot, sau preferă să nu meargă la bancă), este probabil ca indemnizațiile să lase programul de rambursare neatins, cu excepția unei perioade de tranșare cu întârziere.

În consecință, întrucât problemele financiare cu care se confruntă atât persoanele fizice, cât și companiile continuă să se acumuleze, aceasta poate crea probleme semnificative și o deteriorare a calității creditului atunci când expiră perioada de grație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *