Cât de bine vă ajută dicția?

Ce ai spus? Vei repeta asta, te rog? Ai spus . . . ? Vă rog să vorbiți puțin mai tare? Nu am înțeles ce ai spus. Ați putea vorbi, vă rog?

Toate aceste întrebări se referă la un lucru – dicție slabă atunci când vorbesc. Una dintre cele mai mari frustrări în comunicare este incapacitatea de a înțelege ce spune o persoană. Acest lucru poate duce chiar la dispute în familie și certuri.

Mulți dintre noi avem o dicție slabă. Dar tot ce trebuie să faceți este o schimbare de obișnuință pentru a învăța cum să vă îmbunătățiți dicția și să vorbiți mai clar și mai convingător.

Avantajele unei vorbiri clare

Dicționarul definește dicția ca gradul de claritate și distinctie a pronunției în vorbire. Vorbirea îmbunătățește clar sunetul vocii tale, oferindu-ți o imagine vocală mai reușită. Pe măsură ce vorbești cu încredere și credibilitate, faci o impresie de durată și pozitivă. Aceasta transmite încredere.

Nu ne gândim prea mult la asta. Și pentru că suntem atât de obișnuiți cu propriul nostru fel de a vorbi, ceea ce auzim în timp ce vorbim ni se pare corect. Dar ceea ce auzim și ceea ce ascultă alții sunt două sunete diferite. În timp ce vorbim, auzim sunetul care vibrează și rezonează între suprafețele osoase ale capului, în timp ce ascultătorul aude sunetul proiectat. Acest sunet poate fi un șoc pentru noi prima dată când îl auzim la o înregistrare. 

Un alt avantaj pe care îl avem asupra ascultătorului este „imaginea” cuvintelor care călătoresc prin procesul nostru de gândire.

Vocea noastră ne face imediat recunoscuți și identificabili de la primul cuvânt pe care îl rostim. Vocea umană este o parte puternică și fundamentală a cine suntem și cum ne exprimăm. Sunetul vocii noastre ne dezvăluie sentimentele, sexul, personalitatea și chiar vârsta noastră.

Adu energie și putere vocii tale

Când erai la școala de primară și erai doar un copil, ai fost învățat cum să spui vocalele. De asemenea, ai fost învățat cum să articulezi consoane. Fiind obișnuit cu aceste sunete, ai aflat că poți fi înțeles cu ușurință.

S-ar putea să fie timpul să pompezi mai multă energie în vocea ta, trecând în revistă câteva dintre elementele de bază ale vorbirii bune. Îți amintești de celebrul actor, Richard Burton? Era cunoscut pentru executarea dicției perfecte. Dacă îi poți imita sunetul (oarecum), vei descoperi că și-a folosit buzele pentru a forma un discurs frumos, clar și rezonant.

Acesta a continuat să exerseze și și-a încălzit mereu vocea înainte de a vorbi pe scenă. Burton a folosit întotdeauna respirația diafragmatică pentru a aduce energie și putere cuvântului rostit.

Fiecare cuvânt pe care îl rostim are nevoie de energie pentru a fi ascultat. Această energie provine din respirația noastră, iar cuvintele merg de fapt pe aer. Respirația din burtă în locul pieptului oferă mai multă energie pentru o mai bună comunicare.

Ascultă claritatea vorbirii lui Richard Burton!

Învățarea respirației diafragmatice

Respirația diafragmatică este temelia pentru a vorbi și a cânta cu încredere. Pentru a afla acest principiu, practicați exercițiile pas cu pas prevăzute în acest articol. Exersează de mai multe ori pe zi, atât timp cât îți trebuie să înveți. Trebuie să devină complet automat. Acest lucru înseamnă că pentru unii, câteva săptămâni vor fi tot ce este necesar, dar pentru alții, poate dura câteva luni.

Un mare beneficiu pentru învățarea acestui nou mod de respirație este modul în care suntem capabili să obținem mai mult flux de sânge și oxigen către creierul nostru. Toate acestea se adaugă vieții mai sănătoase și mai productive.

Exerciții pentru vorbirea consoanelor

Uneori ne mormăim și nu reușim să ne pronunțăm corect cuvintele pentru că nu știm cum să ne poziționăm limba și dinții. În timp ce vorbiți, acordați atenție modului în care limba este poziționată în gură. 

Lingua alveolară: vârful limbii împotriva dinților superiori. Evitați atacarea T-ului prin strângerea dinților, astfel încât să se atingă. Sunetul t este inițiat cu limba care vine în contact cu gingia care se întâlnește cu dinții superiori.

Practicați exerciții de dicție timp de câteva minute în fiecare zi pentru a obține cele mai bune rezultate. După un timp, pronunția ta va deveni naturală. O altă sugestie este să enumerați cuvinte cu aceste sunete. Înregistrați-vă vocea acum și apoi pentru a vă ajuta să urmați și să vă recunoașteți îmbunătățirea.

Material realizat cu ajutorul gratielavlad.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *