Coronavirus în România: număr de intervenții chirurgicale în spitale locale redus cu 80%

Pandemia coronavirus a dus la modificări ale sistemului local de asistență medicală și acest lucru este de așteptat să afecteze, de asemenea, indirect, pacienții cu alte boli grave.

Potrivit unui document semnat de ministrul Sănătății, Victor Costache, care circulă în prezent la nivelul secțiilor de sănătate publică, numărul de intervenții chirurgicale din spitalele românești este recomandat să fie redus cu 80% în martie, iar consultațiile și tratamentele în ambulatoriu cu 50% , pentru a păstra resursele care ar putea fi necesare ulterior în tratarea pacienților cu coronavirus, a declarat chirurgul Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor.

El a mai spus că pacienții cu alte afecțiuni ar fi, de asemenea, afectati indirect de coronavirus, deoarece vor avea acces redus la spitale sau medici. Cu toate acestea, „totul depinde de ce fel de curbă de creștere a coronavirusului vom avea. Dacă vom avea o curbă de creștere foarte accentuată, așa cum s-a întâmplat în Italia, vor fi mulți pacienți critici într-un timp scurt, ceea ce va depăși capacitatea paturilor de terapie intensivă. Și practic, atunci când terapia intensivă va fi completă, restul va trebui să se oprească. ”

Astfel, se vor lua măsuri pentru păstrarea resurselor care ar putea fi utilizate ulterior pentru pacienții infectați cu coronavirus. Chirurgiile necesită sânge, tuburi de intubație și tot felul de alte resurse, a explicat Tănase.

Bogdan Tănase a mai spus că aceasta este o situație nouă atât pentru generația actuală de medici, cât și pentru profesorii lor, considerând că ultima pandemie de acest gen a fost acum 100 de ani. El a explicat că aceasta este o situație pe care medicii știu să o gestioneze doar în teorie, deoarece nu au mai avut niciodată de a face cu așa ceva înainte.

În ceea ce privește echipamentul de protecție, președintele Alianței Medicilor a spus că „au fost mai multe apeluri, iar situația este ceva mai bună acum”, dar ar putea fi dificil dacă va exista o creștere a numărului de cazuri.

O altă mare problemă este că, în acest moment, doar medicii din spitalele de boli infecțioase au acces la testele de coronavirus, ceea ce înseamnă că medicii din celelalte spitale nu își pot testa pacienții.

„Ar trebui să avem acces mai larg la testele de diagnostic pentru coronavirus”, a spus Bogdan Tănase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *