Cum te ajută terapia cognitiv comportamentală să faci față mai ușor anumitor probleme?

Curentul psihoterapeutic se sprijină pe principiul că problemele de sănătate fizică nu sunt singurele care ne pot tulbura existenţa, şi astfel, la un moment dat în această viaţă, este posibil să avem nevoie de ajutor şi pe plan psihologic.

Terapia cognitiv-comportamentală este o tehnică populară ce are o elasticitate crescută fiind capabilă să se adreseze unei arii problematice extinse. Mai mult, această şcoală terapeutică este printre cele mai cercetate dintre tehnicile existente. Iată cum te ajută terapia cognitiv comportamentală.

Restructurare cognitivă

Unul dintre principiile pe care această şcoală de psihoterapie caută să îl implementeze este restructurarea cognitivă a pacientului cu dificultăţi psihologice. La final, clientul va şti să “gândească” sănătos, ceea ce va rezulta în productivitate crescută şi într-o existenţă împlinită. Ţelul final este pur şi simplu creşterea adaptabilităţii individului la rigorile mediului în care acesta trăieşte.

Iată cum, acest curent psihoterapeutic acţionează arborescent, pe multe căi, urmărind restabilirea echilibrului interior al individului printr-o mulţime de strategii care mai de care mai interesante.

Implementarea mai multor strategii eficiente combinate

Un beneficiu enorm îl reprezintă faptul că te “înarmează” cu diferite tehnici şi strategii. Astfel, tu vei putea să ţi le personalizezi singur, depăşind cu succes impasurile de origine emoţională chiar şi după ce terapia încetează.

Terapia cognitiv – comportamentală te va învăţa cum să analizezi în profunzime dificultăţile, bazându-te pe strategii eficiente şi pe idei noi.

De asemeni, vei dispune de mijloace pentru rezolvarea problemelor emoţionale. Pentru că deşi pare ciudat, unii oameni, poate chiar şi tu, dispun de anumite strategii pentru depăşirea problemelor care sunt contraproductive. Aceste strategii nu doar că nu ajută la rezolvarea problemei, însă contribuie la menţinerea ei.

După sesiunile de psihoterapie vei învăţa cum să îţi evaluezi gândurile, să îţi normalizezi intensitatea emoţiilor şi cum să îţi modulezi senzaţiile fizice.

Gestionarea reacțiilor emoționale

Să nu uităm că reacţiile emoţionale la anumite evenimente apar ca urmare a interpretării personale ale evenimentului. Iar aceste interpretări pot fi deseori în neconcordanţă cu natura şi intensitatea evenimentului.

Mai mult, nu este exclusă apariţia reacţiilor emoţionale care să declanşeze un proces pe principiul bulgărelui de zăpadă, ducând la emergenţa unor reacţii emoţionale secundare. De exemplu – a te simţi ruşinat de faptul că eşti depresiv.

Se poate spune deci că gândurile influenţează sentimentele, însă nu mai puţin adevărat este şi invers: Sentimentele pot foarte bine influenţa gândurile. Indiferent de sensul de tranziţie între gânduri şi sentimente, trebuie ştiut că aceşti doi factori determină comportamentul.

Iar psihoterapia cognitiv-comportamentală încearcă cizelarea gândurilor şi sentimentelor pentru ameliorarea, şi în final dispariţia comportamentelor dăunătoare.

Spre exemplu, atunci când se iveşte o dificultate emoţională, mintea noastră are tendinţa de a genera interpretări negative nu doar asupra propriei persoane, ci şi asupra lumii în general sau asupra altor persoane. Din păcate, în configuraţia anterior descrisa, mai intervine şi concentrarea atenţiei care se va face tot pe aspectele negative care cauzează neplăcere şi/sau suferinţă.

Psihoterapia cognitiv – comportamentala este interesată să privească în trecut pentru a-ţi netezi calea către viitor. În acest sens, evenimentele petrecute în trecutul individului pot elucida natura dificultăţilor înlesnind procesul de găsire a soluţiilor. Ulterior, pacientul va şti ce strategii să activeze pentru depăşirea situaţiilor dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *