Deși România stă foarte rău la capitolul sănătate și investiții în sănătate, studiile clinice și cei care le implementează rămân fermi pe poziții.

Avantajele studiilor clinice

[Studiile clinice] sunt de mare ajutor pentru că permit accesul pacienţilor noştri la aceste medicamente [inovative], dintre care unele sunt chiar minunate.” conform Prof. Dr. Daniel Coriu, medic hematolog la Spitalul Fundeni, intervievat de reporterii Digi 24.

Deși România stă foarte rău la capitolul sănătate și investiții în sănătate, studiile clinice și cei care le implementează rămân fermi pe poziții. Majoritatea experților intervievați recunosc importanța studiilor clinice, în ciuda tuturor problemelor pe care le întâmpină. Iată care sunt concluziile lor:

  • Avantajul major al studiilor clinice este acela că ele pun la dispoziția pacienților medicamente și proceduri noi, de ultimă generație;
  • Tratamentele noi urmate în timpul unui studiu clinic le sunt benefice mai ales celor care nu se pot bucura de tratamente inovative (majoritatea pacienților români) sau celor care nu au răspuns bine la tratamentele existente;
  • Deși există probleme birocratice și un timp îndelungat de aprobare al studiilor clinice în România, acestea continuă să le ofere pacienților o șansă la vindecare sau la un trai satisfăcător;
  • În ultimii ani, din numărul total de studii clinice efectuate în România, un procent semnificativ (aproximativ 60%) s-a concentrat pe oncologie, hematologie, reumatologie, imunologie şi boli metabolice;
  • Conform experților, este nevoie de din ce în ce mai multe studii clinice care să se axeze pe boli cardiovasculare (afecțiunile ce prezintă cea mai mare prevalență la noi în țară) și alte afecțiuni.

Există numeroase obstacole în calea unei companii farmaceutice sau medicale care dorește să realizeze studii clinice în România: timpii îndelungați de așteptare al aprobărilor, birocrația, lipsa de personal specializat etc. Pregătirea dosarelor este iarăși o problemă foarte spinoasă, de aceea, deși sunt puțini cei care efectuează studii clinice la noi în țară, ei sunt și cei mai bine pregătiți din toate punctele de vedere.

Ce șanse au totuși pacienții din țara noastră?

Un exemplu care poate descrie cât de cât dimensiunea dezastrului pe piața românească a medicamentelor este cel al Lenaliomidei. Medicamentul Lenaliomidă a fost aprobat de către FDA în Statele Unite la finele anului 2005. În anul 2007, a fost aprobat și de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Lenaliomida reprezintă un tratament de succes și esențial pentru pacienții cu mielom multiplu (un cancer rar). Deși mai mulți producători și-au confirmat intenția de a intra pe piața noastră cu acest medicament,ei bine, medicamentul a primit autorizatie de punere pe piata in Romania abia in 20 septembrie 2018

Astfel de situații sunt extrem de frecvente și includ un număr foarte mare de medicamente revoluționare, menite să trateze o serie extinsă de afecțiuni, nu numai cele de tip oncologic.

Ce fac pacienții în acest caz? Orice este nevoie ca să își salveze viața, sau să o salveze pe a celor pe care îi iubesc. Dincolo de a face petiții, de a se organiza în asociații, de a cumpăra medicamente din străinătate sau de a bate în sus și în jos culoarele vreunui minister sau autorități naționale, există însă și alte metode: studiile clinice.

Sursa: https://studiiclinice.org si Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *