Exemple de activităţi pentru copii de 2 ani pe care ar trebui să le încerci cu copilul tău

Etapa caracteristică vârstei de 2 ani este cea mai bogată din punct de vedere al dezvoltării copilului. În această perioadă copilul devine foarte activ, fiind curios în privinţa descoperirilor de orice fel. Atenţia, concentrarea şi dezvoltarea unor noi deprinderi se poate face uşor prin implicarea acestuia în diferite tipuri de activităţi şi jocuri. Este foarte important să lăsăm copilul să se dezvolte în stilul său şi să îi asigurăm un suport experimental continuu prin implicarea în activităţi diversificate alese în funcţie de gradul de înţelegere şi preferinţele fiecăruia. O serie de activităţi uşor de introdus în rutină copilului se pot corela cu necesităţile privind anumite unghiuri ale dezvoltării. Iată mai multe activități pentru copii de 2 ani pe care să le încerci alături de copilul tau.

Sortarea unor elemente după formă

Această activitate este atractivă pentru copii cu vârsta de 2 ani  şi îi ajută să îşi formeze dexterităţi motrice şi să perceapă uşor potriviri, culori, forme. Există foarte multe tipuri de sortatoare potrivite pentru vârsta micuţilor, ritmicitatea cu care se implică în această activitate producând efecte vizibile în scurt timp asupra modului de identificare şi potrivire a formelor.

Joacă cu cartonaşe ilustrate

Această activitate este una încântătoare pentru copil, el descoperind prin graiul părinţilor să identifice fructe, maşini, jucării, elemente de mobilier, animale şi aşa mai departe. Repetitivitatea acestei activităţi îi asigură copilului o uşoară întipărire în minte şi îl ajută să facă asocierea ilustratelor cu lucruri reale din jurul său. Simpla răsfoire şi expunere verbală a unor elemente ilustrate grafic  sau întâlnite în viaţa de zi cu zi  este benefică în dezvoltarea simţului de înţelegere a unor activităţi precum: hrana provenită din surse de plante sau animale, anticipare privind surse de pericol în stradă, instrumente folosite în bucătărie şi multe altele.

Puzzle-uri din lemn sau carton

Mulţi copii sunt atraşi de acest mod de îmbinare a unor elemente ce redau o imagine în cele din urmă. Pentru vârsta de 2 ani se găsesc anumite tipuri de puzzle-uri cu forme mari, iar copilul dezvoltă abilităţi de îmbinare şi identificare a elementelor, formelor şi a întregii imagini ce se formează prin fixarea completă a pieselor. Această activitate necesită modelare împreună cu un adult pentru că copilul mic învaţă prin imitaţie. El va fi foarte atent la adult cum îmbină elementele şi va încerca să redea aceeaşi formă până când va reuşi să reproducă imaginea.

Plimbări în afara locuinţei

Aceasta este activitatea preferată a tuturor copiilor mici pentru că asigură un suport de înţelegere şi descoperire a mediului înconjurător. Atât plimbările în jurul casei cât şi în diverse spaţii verzi sau de joacă ajută copilul să fixeze în memorie ceea ce vede şi ceea ce aude. Este foarte important să lăsăm copilul să exploreze şi să îi asigurăm prin expunere verbală un înţeles pentru elementele de interes din apropiere. Uneori este bine să lăsăm copilul să atingă anumite lucruri care nu îi fac rău pentru a simţi textura şi a contura un cadru de înţelegere prielnic a unor aspecte din viaţă.

Motricitate fină dezvoltată prin joaca cu mingea

Jocul cu mingea asigură copilului dezvoltarea prinderii, aruncării şi îi oferă suport pentru a apuca şi mânui cu uşurinţă. Pentru vârsta de 2 ani se pot folosi mingii moi şi uşoare, nuanţate atractiv.

Multe alte activităţi care implică aranjare de piese, sortare, încadrare, butonare au impact pozitiv asupra dezvoltării precoce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *