In ce orase mari din Romania s-au ieftinit/scumpit cel mai mult locuintele in contextul pandemiei?

Pentru anul 2020 se preconiza o crestere a preturilor pentru locuinte, insa nimeni nu putea sa preconizeze pandemia care a afectat vietile a milioane de oameni la nivel planetar si economiile chiar si celor mai puternice state. Prin urmare, optimismul celor care considerau ca piata imobiliara va cunoaste un trend ascendent in 2020, a fost temperat de contextul determinat de Covid-19. Mai concret spus, nu doar economia Romaniei si, implicit, piata imobiliara interna, au avut de suferit, acelasi lucru constatandu-se in mai multe state.

Aceasta tendinta este justificata prin faptul ca, la modul general, oferta de imobiliare din Romania este influentata de conditiile macroeconomice si de raportul cerere-oferta. In aceasta perioada caracterizata de instabilitate, prognozele care privesc economiile statelor europene sunt scadere, motiv pentru care BCE si alte banci centrale din UE au implementat masuri de politica monetara care urmaresc sa mentina dobanzile la niveluri reduse, in acest mod sprijinindu-se, chiar daca indirect, si piata imobiliara.

Dar, ce se intampla concret pe piata imobiliara din Romania?

Comparativ cu primul trimestru din anul 2019, in aceeasi perioada de timp, insa in 2020, preturile pentru locuintele din Romania au crescut cu 8,1% – informatia fiind furnizata de catre Eurostat. In perioada de la inceputul anului, caracterizata de cresteri pe piata imobiliara, se preconiza ca acest trend va continua pana la sfarsitul anului, ceea ce nu s-a intamplat, situatia fiind cu totul alta.

Pe fondul generat de pandemie, apartamentele s-au ieftinit si pretul pentru chirii a scazut in mare parte din tara – de exemplu, in Baia Mare, preturile vehiculate pe piata imobiliara in luna septembrie, in ceea ce priveste inchirierile, au scazut cu 20%. Au existat si exceptii, piata imobiliara crescand in septembrie in orasele Cluj-Napoca, Constanta si Brasov. Trecerea la situatia mentionata anterior s-a realizat oarecum brusc, pentru ca doar cu o luna inainte (in august), nu se inregistrau diferente semnificative fata de aceeasi luna, 2019.

In luna septembrie 2020 s-a putut observa ca atat garsonierele, cat si apartamentele cu doua camere se vand mai ieftin, in comparatie cu aceeasi perioada din 2019. Daca inainte de instabilitatea vietii de zi cu zi creata de Covid-19, un apartament cu doua camere se vindea in medie cu 55000 de EURO, acum nu se poate vinde cu mai mult de 50000 de EUR. Nici oferta de apartamente de inchiriat nu a scapat de efectele pandemiei – in medie, anul trecut, un apartament cu doua camere se inchiria in medie cu 250-300 EUR, anul acesta in septembrie, pretul mediu este de 200 EUR.

Daca raportarea se face la nivel national, se poate spune ca pretul mediu de vanzare pe metrul patrat este de 700 EUR, acesta fiind cazul apartamentelor vechi, neamenajate. Pe de alta parte, pentru un apartament intr-un bloc nou se putea solicita pana la 2800 EUR – in septembrie, pretul mediu perceput pe metrul patrat a fost mai mic cu 12 EUR, in comparatie cu luna august cand se vindea cu 1316 EUR.

Un alt efect al pandemiei a fost acela ca apartamentele in care balcoanele au suprafete generoase au inceput sa fie cautate de catre cumparatori. Nu este o alegere, oamenii au nevoie de senzatia de libertate, iar balcoanele generoase o pot oferi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline