Psihoterapia online – o alternativa la psihoterapia traditionala
Consideratii generale
Primele cunostinte despre viata psihica si suferinta sufleteasca pot fi privite ca fiind tot atat de vechi ca si omenirea. Din cele mai vechi timpuri oamenii au incercat sa cunoasca natura starilor emotionale si legatura lor cu comportamentul, in dorinta de a usura povara data de suferinta mentala.
Desi termenul de psihoterapie a fost “inventat” de un medic englez in jurul anului 1850, ce se intelege astazi prin psihoterapie are o mare legatura cu ceea ce exista in istoria omenirii din cele mai vechi timpuri.
Vorbind despre istoria psihoterapiei online, aceasta este strans legata de dezvoltarea Internetului. Cu cat conexiunile la Internet si viteza au crescut, cu atat psihoterapia si consilierea online de tot felul au devenit raspandite. Chiar si inainte de aparitia Internetului, relatiile terapeutice la distanta erau destul de frecvente, folosind apelurile telefonice.
Conexiunile de internet au inceput sa se raspandeasca in anii ’80, iar primul serviciu de consiliere psihologica online cunoscut in lume putea fi urmarit in cadrul unui forum online creat la Universitatea Cornell din statul New York. Forumul s-a numit „Draga unchiule Ezra”, si a fost lansat in 1986. Studentii, si mai tarziu oameni din intreaga lume, puteau sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri in mod anonim. Desigur, acesta a fost debutul, inca nu poate fi vorba despre relatia terapeutica, care a aparut mai tarziu, cand consultatiile au devenit individuale.
Psihoterapia online este disponibila in toata lumea
Odata ce tehnologiile Internet au fost suficient de avansate pentru a permite chat-ul si conferinta video directa, prin anii 90, psihoterapia online a inceput sa apara si a devenit disponibila la nivel mondial. La scurt timp, in a doua jumatate a anilor ’90, au fost infiintate clinici electronice, folosind instrumente moderne de marketing online si oferind o lunga lista de terapeuti online cu diferite specializari.
Pentru ca a devenit un fenomen, in anii 2000, multe studii stiintifice au fost interesate de eficacitatea terapiilor psihologice online, iar rezultatele arata ca terapia online are efecte benefice, la fel ca psihoterapia traditionala. Psihoterapia online are limitarile ei, cel mai important aspect fiind legat de faptul ca nu trebuie sa fie accesata de persoane cu diagnostice psihiatrice severe, cu tratamente ce necesita urmarire si evaluare periodica.
In contextul profesiei de psihoterapeut, ne dorim sa fim la curent cu nevoile clientilor nostri, si ceea ce am constatat, este ca un numar din ce in ce mai mare de persoane opteaza pentru psihoterapia online. Acest lucru este imbucurator, pentru ca este un indicator ca psihoterapia este cautata nu numai de persoane din mediul urban, cu un anumit standard de viata, ci psihoterapia este acum la indemana oricui, conditia de baza fiind constientizarea nevoii de ajutor si trecerea peste bariera credintei ca doar anumiti oameni, considerati bolnavi sau nebuni, fac psihoterapie.
In rest, oferta in ceea ce priveste psihoterapia online este in prezent foarte raspandita si foarte diversificata. Ceea ce poate fi considerata o provocare pentru cei care cauta ajutor, este gasirea psihoterapeutului sau consilierului online potrivit pentru nevoile si personalitatea celui care doreste sa intre intr-un proces de terapie. Atunci cand alegi un psihoterapeut este bine sa te informezi nu numai cine este si ce calificari are, ci, mult mai important sa afli care este formarea sa, ce stil de lucru abordeaza, in asa fel incat sa vezi daca rezonezi cu modul lui de a lucra.
Personal, am descoperit la clientii mei online ca sunt, de obicei, persoane care altfel nu ar fi facut terapie niciodata. Unii dintre ei au respins din start ideea de a merge la un cabinet vreodata, altii s-au gandit la costurile totale care includ mai ales deplasarea, completata cu timpul necesar deplasarilor sau au dorit sa existe flexibilitate in zona de a potrivi sesiuni regulate in programul lor.
Oricare ar fi motivul pentru care cineva cauta terapie online, este un semn pozitiv ca psihoterapia devine tot mai usor disponibila pentru persoanele care nu sunt momentan pregatite sa participe la sedintele traditionale, fata in fata.
Iar in prezent, cand traim intr-o cultura a emotionalului si cu totii ne straduim sa facem fata provocarilor, daca psihoterapia traditionala iese din discutie, atunci psihoterapia online reprezinta o solutie atunci cand exista nevoia interioara de a primi ajutor pentru imbunatatirea starii emotionale si, implicit, a calitatii vietii.
Alexandra Demian – psiholog la clinica PSICONCEPT.RO