Sedentarismul – un motiv tot mai actual pentru apariția bolilor de inimă
Dacă practici constant munca de birou, fără prea multă mișcare, iar activitatea fizică este o raritate, îți pui sănătatea în pericol mai mult decât ai crede pentru că sedentarismul este principala cauză a multor afecțiuni grave, dintre care și bolile de inimă. Atunci când corpul tău este într-o stare continuă de pauză sau chiar letargie fizică, orice efort solicitat poate fi interpretat ca un șoc, o presiune pusă asupra tuturor sistemelor centrale, culminând cu dureri sau simptome mult mai grave. Programează o consultatie la un cabinet de cardiologie din cadrul clinicii Eminescu 100 și verifică starea de sănătate a inimii tale!
Ce este sedentarismul?
Sedentarismul poate fi definit drept un stil de viață nociv caracterizat prin lipsa de exercițiu fizic. Acesta poate fi considerat chiar o boală a secolului 21, dat fiind faptul că tot mai multe persoane se confruntă cu o anumită formă de sedentarism. O perioadă prelungită de inactivitate aduce riscuri semnificative asupra sănătății generale și în principal asupra sistemului cardiovascular, pe termen lung putând avea consecințe letale.
Care sunt cauzele apariției acestei condiții?
Sedentarismul apare adesea ca o alegere conștientă, iar optarea pentru o stare de confort prelungit în detrimentul exercitării celui mai mic efort fizic a devenit o normalitate a vieții moderne. Să te urci în mașină în loc să mergi pe jos, să cauți mereu un loc pe care să te așezi pentru a reduce timpul petrecut în picioare, evitarea plimbărilor sau lipsa oricărei intenții de a face sport sau activitate fizică de intensitate redusă sunt doar câteva dintre aspectele care conduc la instalarea sedentarismului cronic. Sedentarismul poate apărea și ca o consecință a muncii prelungite la birou unde mișcarea fizică nu este posibilă; mușchii își pierd capacitatea de activare, metabolismul se dereglează și multiple probleme se dezvoltă ca urmare a acestor probleme.
În ce mod sunt corelate afecțiunile cardiace cu sedentarismul?
Activitatea fizică este strâns legată de funcționalitatea optimă a sistemului cardiovascular. În stare de repaus toate funcțiile încetinesc, inclusiv circulația sanguină. Apare riscul de creștere a tensiunii arteriale, aritmii cardiace, de formare a cheagurilor la nivelul membrelor, boala coronariană și accident vascular cerebral, probleme de oxigenare a organismului și alte afecțiuni. Cu alte cuvinte, inima este principalul organ pus în pericol de un stil de viață inactiv și de aceea trebuie să îi acorzi o atenție sporită dacă știi că nu îndeplinești minimul de activitate fizică recomandat zilnic. Discută cu medicul tău cardiolog și stabiliți împreună care sunt soluțiile potrivite pentru tine prin care ai putea evita toate aceste riscuri.
Care sunt semnele ca trebuie sa te prezinți la un consult?
Investigațiile cardiologice trebuie efectuate cu regularitate chiar dacă nu te confrunți cu o simptomatologie clară, pentru a putea monitoriza starea de sănătate a inimii și a depista în timp util orice problemă ar putea apărea. Cu toate acestea, există o listă lungă de semne pe care ar trebui să le iei în considerare imediat ce apar pentru că ar putea indica o problemă serioasă care necesită analize amănunțite.
Fă o vizită într-un cabinet de cardiologie ori de câte ori simți durere, presiune sau disconfort în zona inimii. De asemenea, dacă simți că organismul tău nu reacționează optim la efort susținut, obosești foarte repede și respirația îți este îngreunată, un consult la cardiologie s-ar putea să fie necesar. Un set simplu de analize poate determina dacă există nereguli în modul de funcționare al sistemului cardiac și dacă este necesar să faci schimbări în stilul tău de viață pentru a evita dezvoltarea unor probleme mult mai serioase.
Ai grijă de inima ta cu ajutorul echipei de specialiști de la clinica de cardiologie Eminescu 100!