Prețurile la electricitate aduc inflația generală în România aproape de 3% în ianuarie
Creșterea cu 18,4% a prețurilor medii la electricitate din ianuarie a împins inflația generală la aproape 3%, cu aproximativ 0,5% peste intervalul de 2,1-2,5% estimat anterior de Banca Națională a României (BNR).
În timp ce BNR a luat în considerare un impact inflaționist al liberalizării în perspectivele sale de inflație, liberalizarea necontrolată s-a încheiat cu una mult mai mare (care ar putea fi parțial inversată în următoarele luni).
Mai exact, creșterea prețului energiei electrice a contribuit cu 0,8 pp la inflația anuală de 3,0% din ianuarie și 0,9pp la inflația lunară de 1,1% din aceeași lună.
În principiu, prețul „serviciului universal” perceput implicit de furnizorii de energie electrică în ianuarie ar putea fi compensat de deduceri calculate în lunile următoare și de prețuri mai mici stabilite în cadrul noilor contracte semnate pe piața liberă.
În ianuarie, prețurile la alimente au fost cu 2,9% mai mari decât cu un an mai devreme, prețurile la produsele nealimentare cu 3,3% (din care 0,9pp datorate electricității), iar taxele medii plătite pentru servicii au fost cu 2,5% mai mari.
În afară de electricitate, doar prețurile la fasole (+ 17%) și uleiuri comestibile (+ 10%) au crescut cu rate de două cifre.
Prețul combustibilului a fost încă cu 3% mai mic în ianuarie comparativ cu aceeași lună din 2020.
Sursa Foto: Pexels